U trendu

Chevrolet Volt – vozite se na struju

U sklopu obeležavanja 100-godišnjice rada General Motors je predstavio serijsku verziju vozila Chevrolet Volt, koje omogućava 60 kilometara vožnje na električni pogon bez potrošnje benzina i emisije štetnih gasova, s produženim radijusom kretanja od nekoliko stotina dodatnih kilometara. Dizajn serijskog "volta" oslanjao se na originalni koncept predstavljen 2007. godine na Sajmu automobila u Detroitu. Aerodinamičnost ima vrlo značajnu ulogu u povećanju autonomije vozila, pa su GM-ovi dizajneri za serijsku verziju kreirali aerodinamički vrlo efektan dizajn. Mnogi elementi dizajna preneti su s koncept automobila na serijski "volt", uključujući zatvorenu prednju masku, sportski izgled, dizajn zadnjeg dela, spoljne retrovizore itd.
"Voltov" zaobljeni prednji deo i uglovi, kao i rešetka funkcionalni su i omogućavaju da se vazduh lako kreće oko automobila. U zadnjem delu oštre ivice i posebno dizajniran spojler doprinose da vazduh brzo klizi s površine vozila. Oštar ugao prednjeg i zadnjeg vetrobranskog stakla smanjuju turbulencije i trenje. U unutrašnjosti "volt" nudi udobnost, praktičnost i sigurnost koju kupci očekuju od limuzine za četiri putnika. Ovaj automobil ponosi se modernim kontrolama, dva ekrana s informacijama i multimedijalnim centrom osetljivim na dodir s integrisanim kontrolama na upravljaču.
"Volt" uvek koristi struju za pokretanje pri bilo kojim brzinama. Za putovanja do 60 km pogoni ga isključivo električna energija iz njegove ugrađene litijum-jonske baterije kapaciteta 16 kilovat-sati. Kada se baterija istroši, počinje da radi generator koji pogoni benzin ili E85 etanol i daje struju potrebnu za pokretanje "volta". Ovaj način rada produžava "voltov" domet za daljih nekoliko stotina kilometara do novog punjenja baterije. "Volt" nudi dinamične i izuzetno tihe vozne performanse – više od 220 litijum-jonskih ćelija, koliko ih ima u bateriji, daju dovoljno snage za to. Električni pogon daje snagu ekvivalentnu 150 konjskih snaga i maksimalnu brzinu od 161 km/h.
GM predviđa da će vožnja "voltom" koštati oko dva evro centa po kilometru na baterijski pogon, u poređenju sa 12 evro centi koliko košta kilometar vožnje na benzin, uz cenu benzina od 1,50 evra po litru. Za prosečnog vozača koji vozi 60 km dnevno (ili 22.000 km godišnje) to znači uštedu od 2.200 evra za godinu dana. Uz punjenje noću, kada je struja jeftinija, GM predviđa da će kilometar na električni pogon u "voltu" koštati samo šestinu troška automobila na benzin. "Volt" se pri punjenju priključuje u standardnu kućnu 220 V utičnicu, a tehnologija omogućava punjenje baterije za manje od tri sata. Vreme punjenja smanjuje se ako baterija nije bila potpuno ispražnjena. GM procenjuje da će kompletno punjenje baterije tokom noći, kojim će moći da se vozi 60 km, koštati manje od jednog evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.