Citroen C3 Picasso Exclusive 1.6 HDi

Iz Citroen-a nam u poslednje vreme stižu samo monovolumeni. Novi model u ponudi je Citroen C3 Picasso, koji se u gami ovog francuskog proizvođača pozicionira između "stare" Xssara Picasso, koja se još uvek proizvodi, i Citroen Berlingo-a. Naravno, Citroen C3 Picasso se u mnogo čemu razlikuje od ova dva modela, a prvo što upada u oči jeste spoljašnji dizajn. Unutrašljost automobila je nastavak priče o spoljašnjem izgledu. U Citroen-u su, čini se, odlučili da znatno unaprede kvalitet korišćenih materijala i završne obrade, pa je tako unutrašnjost C3 Picasso-a zaista veoma prijatno mesto za putovanje i boravak. Sedišta su udobna s vrlo dobrom potporom za leđa i noge, a prostora ima dovoljno za putnike napred i pozadi. Komponente su meke na dodir, dok bi ergonomija mogla biti i bolja. Citroen iz nekog razloga ne odustaje od toga da merni instrumenti budu smešteni na središnjem delu konzole. Vozačka pozicija je zadovoljavajuća, s obzirom na dimenzije i namenu automobila, a u Citroen-u su se razdvajanjem A nosača na dva dela pobrinuli i za poboljšanje preglednosti spreda.
Zadnja klupa preklapa se u odnosu 60:40, dok prtljažnik nudi osnovnih 385 litara, odnosno 500 litara sa sedištima pomerenim potpuno prema napred. S preklopljenom zadnjom klupom Citroen C3 Picasso će progutati 1.500 litara prtljaga. C3 Picasso vozi se kao tipični Citroen, vrlo udobno, ali ne i preterano dinamično. Vešanje, napred McPherson, pozadi torziona osovina, prilagođeno je komfornoj vožnji, pa se ovaj mali Francuz s lakoćom obračunava s oštećenim saobraćajnicama, a elektronski servo upravljač lak je u ruci i više nego pogodan za manevrisanje u gradskim gužvama, iako mu ponekad nedostaje povratne informacije o onome što se događa pod točkovima. Pod poklopcem se nalazi 1,6-litarski turbopunjeni common-rail dizel agregat s direktnim ubrizgavanjem koji razvija 110 KS i 240 Nm obrtnog momenta, već od 1.750 obrtaja u minutu, uz overboost funkciju za dodatnih 20 Nm obrtnog momenta.
Ovaj pogonski agregat je prava mera za francuskog mališana, pošto mu nudi vrlo dobre performanse, rafinirani rad i verovatno ono najbitnije, a to je niska potrošnja. Zato je prava šteta što menjač nema brzinu više, što posebno dolazi do izražaja na otvorenom putu kad poslednji, peti stepen prenosa za rezultat ima popriličnu buku u unutrašnjosti. Pohvale idu na račun kočnica, koje svoj posao obavljaju odlično, progresivno i s pravovremenom aktivacijom ABS-a. Citroen C3 Picasso bio je jedan od prvih modela koji su prošli nove Euro NCAP-ove testove. Automobil standardno dolazi s prednjim i bočnim vazdušnim jastucima, dok su vazdušne zavese dostupne uz doplatu. Citroen C3 Picasso zaradio je ukupno četiri zvezdice, od čega 81 odsto za zaštitu odraslih, 71 odsto za zaštitu najmlađih, 43 odsto za zaštitu prolaznika i 40 odsto za sigurnosnu opremu. Cena modela Citroen C3 Picasso Exclusive 1.6 HDi je oko 20.800 evra (početna cena za model Citroen C3 Picasso kreće od 13.300 evra).

Napišite komentar