Citroen C5 u najnovijem izdanju

Najnovija verzija Citroen-a C5, u varijanti koja će se proizvoditi za tržište, nastupiće zvanično u martu na sajmu automobila u Ženevi. Pojaviće se dve verzije ovog modela – limuzina i karavan. Novi Citroen C5 je znatno atraktivniji od svojih prethodnika, prostraniji i komforniji. Biće ponuđen sa širokom lepezom agregata, novim i naprednim mehaničkim tehnologijama, kao i najsavremenijom elektronskom opremom.
Citroen C5 se prvi put pojavio na tržištu krajem 2000. godine, na sajmu automobila u Parizu. Bila je to hatchback varijanta, dok je karavan startovao 2001. godine. Prikazani modeli predstavljali su prvu generaciju ove serije. U 2004. usledila je druga, a 2008. godina predstavljaće godinu startovanja treće generacije. Odmah nakon salona automobila u Ženevi, već u aprilu, oba modela će se pojaviti na tržištu. Cena osnovne verzije iznosiće oko 22.000 evra.
Limuzina (Berlina) i karavan verzija (Break) malo se razlikuju po veličini. Dimenzije limuzine su 4,78 x 1,86 x 1,45 metara, a karavana 4,83 x 1,86 x 1,48 metara, dok je međuosovinsko rastojanje u oba slučaja isto – 2,82 metra. Prednje strane oba modela su potpuno iste, dok se zadnja strana iz razumljivih koncepcijskih razloga razlikuje. Krov je dugačak, sa staklenim panorama prozorom i mehanizmom s elektromotorom za zatvaranje u slučaju prejakog sunca.
Bogata ponuda agregata obuhvata četiri dizel motora sa zapreminama 1,6 litara (110 konjskih snaga), 2 litra (138 KS), 2,2 litra (173 KS) i 2,7 litara (208 KS) i tri benzinska motora zapremine 1,8 litara (127 KS), 2 litra (143 KS) i 3 litra 215 KS). Posebna pažnja posvećena je bezbednosti putnika i vozila. Karoserija je čvršća nego u modelima prethodnih generacija, ugrađeno je devet vazdušnih jastuka, a primenjene su i mnoge elektronske tehnologije zaštite i bezbednosti.
Standardnoj opremi pridodata je i brojna opciona. Među mogućnostima koje ona pruža treba izdvojiti sistem za pomoć pri parkiranju ostvaren senzorima na prednjoj i zadnjoj strani, zatim sistem za za pomoć pri startovanju uzbrdo, limitator brzine, najnoviju generaciju navigacionog sistema, kvalitetan audio sistem i GSM telefon za komunikaciju. Sve to čini Citroen C5 jednim od glavnih Citroen-ovih aduta u 2008. godini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.