Citroen DS3 So Chic VTi 120 Airdream

Mada nosi dvoslovnu oznaku koju je prethodno nosila i legendarna "ajkula", Citroen DS3 mogli bismo svrstati u kategoriju malih urbanih premijum automobila, kao što su Mini ili novi Fiat 500, kod kojih je svaki detalj napravljen pažljivo i s ciljem da se neko u njega zaljubi. To da se radi o premijum klasi potvrđuje i sam pogled u unutrašnjost, gde vam u oči prvo upadaju kožom obložena školjkasta sedišta bordo boje. Kada sednete, uzmete volan u ruke i pokrenete motor, prilikom čega kazaljka brzinometra ode do kraja skale i vrati se na početni položaj, odvojite nekoliko sekundi za uživanje u zvuku. Svideće vam se.
Unutra je sve prepuno dizajnerskih detalja i sjajnih površina. Instrument tabla (koja se noću ili po ulasku u tunel automatski zatamni) usađena je duboko. Centralni displej je, naravno, na vrhu centralne konzole, a ispod su se smestile komande za klima-uređaj i CD/mp3 plejer, koji sa šest zvučnika pruža vrhunski zvuk. Kako model nije ni zamišljen kao automobil u koji ćete nagurati gomilu kofera, nazad ne očekujte mnogo prostora. Ali, napred ga ima sasvim dovoljno i za suvozača, kojem klimatizovana pregrada, i pored svoje veličine, ne oduzima mnogo prostora.
Citroen DS3 je pravi mali gradski vragolan. Sa sportski podešenim vešanjem i 17-inčnim felnama prava je munja na putu. Za ovakvo vozilo, teško samo nešto više od tonu, 120 KS izvučenih iz jednog od najboljih atmosferskih motora na tržištu možda je i previše, ali od viška glava ne boli. Štaviše, na većem broju obrtaja ovo je vrlo respektabilan i uverljiv benzinski pogon, koji će vas do stotke dovesti za 9,9 sekundi, a sportsko vešanje garantuje da automobilčić ni na većim brzinima neće gubiti stabilnost. Ipak, na rupama se malo pripazite, jer ih ne podnosi najbolje.
Mali, kožom obloženi i aluminijumskim detaljima ukrašen volan ima odlične karakteristike za brzu i preciznu vožnju. A o parkiranju da i ne govorimo. Na početku je malo nezgodno baratati kratkim, nisko postavljenim i vrlo čvrstim petobrzinskim menjačem, ali je sve stvar navike. Kada zaključite da brzine možete prebacivati munjevito i "iz zgloba", postaće vam najbolji prijatelj. Takođe, morate se navići na kočnicu, koja je zaista upečatljiva. Kada je prvi put nagazite, biće kao da ste se zakucali u betonski zid, pa s njom treba nežno. Ono što zaslužuje kritiku jeste pokretni naslon za ruke između sedišta. Ako ga spustite, imaćete dosta problema da dohvatite ručnu kočnicu, a ako ga podignete, nešto nedostaje.
Kada je reč o potrošnji, ona kataloški iznosi 5,9 litara u proseku. I uz dosta "maltretiranja", mora se priznati da DS3 ne odstupa mnogo od toga. Naravno, ovo nije jeftina igračka. Prikazani model, koji je, zaista, sjajan, košta više od 19.000 evra, ali morate priznati da je ipak jeftiniji nego njegovi konkurenti na tržištu. Oni će, verovatno, biti i jedini kojima se Sitroenov mališan neće svideti. Ako se još neko u njega zaljubi, a verovatno hoće, može birati između dva benzinska i dva dizel motora, a svi imaju zapreminu od 1,6 litara. Benzinski (THP) raspolažu snagom od 120 i 155 KS, a dizelaši od 70 i 112 KS. Za najjeftiniji model, 1,6-litarski benzinac od 120 KS, treba izbrojati nešto preko 13.500 evra.
U ponudi su dva paketa opreme. Osnovni se zove So Chic i zaista je prebogat, u skladu s imidžom koji model treba da nosi. Između ostalog, nudi prednje i bočne vazdušne jastuke i zavese, regulator i limitator brzine, ABS, ESP, odličan audio CD/mp3 sistem sa šest zvučnika, hromirani nosač spoljašnjih ogledala, volan obložen kožom s poliranim aluminijumskim detaljima, diodna dnevna svetla, integrisani osveživač vazduha i još mnogo drugog. Kome je i to malo, može uzeti paket Sport Chic sa sportskim sedištima, armaturnom pločom Carbotech, aluminijumskim papučucama, hromiranim bočnim ukrasnim letvicama, hromiranim duplim izduvnim cevima, a moguće je izvršiti i kompletnu personalizaciju automobila po želji kupca, s dosta dodatnih opcija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.