U trendu

Da li znate zašto vam se volan trese tokom vožnje? Ima više uzroka za to…

Da li vam se dogodilo da vam volan automobila podrhtava i da li ste se pitali šta je tome uzrok? Odmah treba reći da postoji više mogućih uzroka podrhtavanja upravljača, a ključ za dijagnostifikovanje problema jeste određivanje kada dolazi do podrhtavanja: tokom vožnje malom, srednjom ili velikom brzinom; prilikom kočenja, skretanja ili ubrzavanja ili pak kombinacijom pobrojanih radnji. Iako smo sada svi u modu zimske vožnje, ukoliko se iste vibracije pojave pod istim okolnostima ili se pogoršaju, vreme je da svoje vozilo predate profesionalcima.

Gume i točkovi moraju biti izbalansirani kako bi se sprečile vibracije. Balansiranje točkova je proces izjednačavanja zajedničke težine sklopa gume i točka, omogućujući im da se glatko vrte velikom brzinom. Neuravnoteženost gume znači da je jedan deo gume teži od drugog. To uzrokuje vibriranje gume i točka gore-dole ili s jedne na drugu stranu, pri određenim brzinama. Ta se vibracija obično širi kroz upravljač, uzrokujući njegovo podrhtavanje. Neuobičajena istrošenost guma, oštećenje točka od udara, neravnomerno istrošene gume ili čak zakrpljena guma takođe mogu uzrokovati neravnotežu. Balansiranje guma i točkova obično rešava ovaj problem. Koristeći sofisticirani softver i senzore, uređaji za balansiranje točkova prepoznaju teške tačke na gumi. Tegovi za točkove dodaju se suprotno od teškog područja kako bi se sprečila neravnoteža, što eliminiše vibracije.

Kočnice

Iskrivljen ili oštećen disk kočnice ili čeljust može uzrokovati podrhtavanje upravljača. Iskrivljeni disk znači da se debljina na njegovoj površini razlikuje. Kako se kočione pločice pomiču preko tanjeg dela rotora prilikom zaustavljanja, papučica kočnice će se pomicati gore-dole. Diskovi se mogu obnoviti, ali ako su istrošeni iznad specifikacija proizvođača, treba ih zameniti. Najbolje je zameniti obe strane u isto vreme. Bez obzira na to radite li popravke kočnica sami ili to prepuštate mehaničaru, pazite da kočione čeljusti nisu zaglavljene. Zategnute čeljusti uzrokuju oštećenja na diskovima, koji će opet uzrokovati vibracije.

Ogibljenje

Sistem ogibljenja koji nije poravnat obično neće uzrokovati vibriranje upravljača. Međutim, to će uzrokovati abnormalno trošenje guma, koje će zatim uzrokovati vibracije na upravljaču.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar