U trendu

Ekološki Renault-ov Logan eco2

Automobilska industrija je najveći neprijatelj zdrave životne sredine i ekologije. Čovečanstvo se ipak ne može odreći automobila (bez njih se zaista nikako ne može), ali se mogu uvoditi nove tehnologije, koje će smanjiti štetno delovanje izduvnih gasova. Proizvođače automobila na to obavezuju i novi zakoni, koji su, kada je o ekologiji reč, sve stroži.
Francuski Renault se, kao i mnogi drugi proizvođači automobila, pripremio za buduće ekološko doba. Njegov novi model, koji se u to u potpunosti uklapa, zove se Logan eco2 Concept. On je predstavljen ovih dana u Šangaju (Kina) na manifestaciji Challenge Bibendum, koju priređuje Michelin. Ekološke norme koje će poštovati Logan eco2 Concept u skladu su sa ISO 14001 standardom. Prema tom standardu, emisija ugljen-dioksida ne sme da pređe 140 grama po pređenom kilometru. Renault je to potpuno ispoštovao, pa njegov standardni Logan ima emisiju od 120 grama po kilometru, dok je novi model – eco2 Concept, s još manjom emisijom od 97 grama po kilometru. Pomenimo da po tom konceptu funkcioniše 40 odsto Renault-ovih modela.
U pogledu performansi Logan eco2 Concept baziran je na već poznatom Renault-ovom agregatu 1,5 dCi sa snagom od 63 KW (85 konjskih snaga). U odnosu na standardne modele s ovim motorom kod novog Logan-a unapređeni su sistem za ubrizgavanje i transmisija. Zahvaljujući tome, pored smanjenja količine izduvnih gasova po pređenom kilometru, ostvarena je i bolja ekonomičnost. Standardni Logan troši 4,6 litara na 100 pređenih kilometara, dok je novom modelu za savladavanje tog rastojanja potrebno 3,8 litara.
U poređenju sa standardnim Logan-om novi model ima izmenjenu i poboljšanu aerodinamičku liniju. U unutrašnjosti su takođe napravljene male izmene, a najvažnija je indikator koji vozaču neprekidno pokazuje optimalne uslove vožnje u pogledu potrošnje goriva i emisije ugljen-dioksida (indikator Ecoshift). Zahvaljujući tim karakteristikama, novi Logan se uklapa u već uspešnu liniju vozila pod tim brendom. Ona je startovala 2004. godine, a danas se vozila te linije prodaju na 55 tržišta širom sveta. Do sada je prodato oko 640.000 primeraka modela Logan, Logan MCV i Logan VAN.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar