Elegantan Citroen-ov kabriolet C5 Airspace

Citroen je nedavno prikazao nov koncept svog kabrioleta C5 Airspace, koji se odlikuje izuzetno elegantnom produženom linijom i drugim detaljima koji njegov dizajn čine vrlo atraktivnim. Pored izgleda, njegovoj atraktivnosti doprinose i mnoge napredne tehnologije u radu motora, potrošnji goriva i smanjenoj emisiji štetnih izduvnih gasova. Sve to će ga učiniti jednim od najpoželjnijih modela srednje klase među vozilima koja se definitivno mogu nazvati najatraktivnijim – kabriolet automobilima.
Citroen C5 Airspace je četvorosed koji se odlikuje snažnom i optimalnom aerodinamičnom spoljnom linijom. U istoj meri u kojoj se njegov eksterijer smatra ekskluzivnim ekskluzivan je i njegov unutrašnji dizajn, koji pruža pun komfor i udobnost putnicima. Iako pripada srednjoj klasi, njegov izgled je u toj meri atraktivan da skreće pažnju na sebe i nikog ne ostavlja ravnodušnim. Točkovi su mu 19-inčni, a ekskluzivan izgled dopunjuju detalji, kao što su hromirane ručice na vratima i izduvne cevi, veliki otvori za vazduh i svetla sa LED diodama.
Sjajan izgled dopunjuju i odlične performanse. Pogonska snaga ovog prelepog kabrioleta je motor V6 HDI sa zapreminom od 2,7 litara. Kombinujući snagu i ekonomičnost, ovaj motor razvija snagu od 150 kilovata, to jest, 208 konjskih snaga pri brzini od 4.000 obrtaja u minuti i obrtni moment od 440 Nm (njutn metara) pri brzini od 1.900 obrtaja u minuti. Menjač mu je šestostepeni, automatski. Napravljen je s mnogim elementima zaštite životnog okruženja, pa se kao pogonsko gorivo može koristiti i biodizel.
Pri realizaciji ovog novog modela Citroen je primenio i mnoge napredne tehnologije koje doprinose ekonomičnosti njegovog rada. Najvažnije među njima su SnowMotion i UrbanHybrid. SnowMotion je sistem za kontrolu kretanja vozila u nepovoljnim uslovima (kada postoji mogućnost proklizavanja). U tom slučaju vozilo se kreće kao da je s pogonom na sva četiri točka. UrbanHybrid sistem ima zadatak da smanji potrošnju, buku i vibracije u gradskoj vožnji, u uslovima kada vozilo mora često da se zaustavlja i ponovo startuje. Ovaj sistem omogućava isključivanje motora dok vozilo stoji i njegovo startovanje čim vozač pritisne papučicu za gas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.