Evropski kupci ne kažnjavaju VW zbog skandala

Kupci automobila u Evropskoj uniji nisu kaznili nemačkog proizvođača automobila Folksvagen (VW) zbog skandala sa lažiranjem testova emisije štetnih gasova, budući da najnoviji podaci o prodaji automobila pokazuju da je prodaja VW smanjena, ali ne više u odnosu na konkurente.

Asocijacija evropskih proizvođača automobila (ACEA) saopštila je da je tržište automobila EU u oktobru uvećano za 2,9 odsto, uz više od 1,1 milion prodatih vozila i pored usporavanja prodaje na svim velikim tržištima, prenosi agencija AP.

VW je zadržao poziciju vodećeg prodavca vozila, budući da njegovi automobili čine četvrtinu tržišta, i pored toga što je prodaja u oktobru pala 0,2 odsto.

Francuski Pežo Sitroen zabeležio je pad prodaje od 0,9 odsto, a Reno 0,7 odsto. Nemački proizvođači luksuznih automobila BMW i „Dajmler“ su, sa druge strane, evidentirali dvocifreni rast prodaje.

VW je trenutno pogođen najvećom krizom u svojoj istoriji, nakon priznanja da je 11 miliona automobila širom sveta opremio softverom za lažiranje podataka o emisiji štetnih gasova na laboratorijskim testovima. Istraga je do sada bila fokusirana na dizel motore, ali je nedavno otkriveno da je moguće da su lažirana i testiranja zagađenja koje proizvode benzinski motori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.