Ferrari 599 GTO – ekskluziva u 599 primeraka

Posle legendarnih modela 250 i 288, Ferari (Ferrari) je napokon predstavio novu "brutalnu" Ferrari 599 GTO verziju. Ferarijev najbrži "putnički" model svih vremena, bar tako tvrde direktori ove italijanske kompanije, biće proizveden u samo 599 primeraka. Kako i priliči svakom GTO modelu, pored ekskluzivnosti, novi model nudi i fenomenalne performanse i vozne osobine.
U odnosu na standardnu veziju modela Ferrari 599, novi GTO je lakši za čak 195 kilograma, a pretrpeo je i temeljne aerodinamične dorade, kao što su novi prednji i zadnji spojler, difuzor, a izmenjeni su i pragovi. Srce ovog supersportiste čini 6.0-litarski V12 benzinski motor, koji pri visokih 8.250 obrtaja u minuti razvija maksimalnu snagu od 670 KS, uz obrtni moment od 620 Nm. Međutim, od same snage motora zanimljiviji je podatak da je za svaka dva kilograma automobila zadužena jedna konjska snaga, to jest odnos je 2,23 kg/KS.
Sprint do stotke traje samo 3,35 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 335 km/h. Ali, ono čime se stručnjaci iz Maranela posebno ponose i što ističu jesu vozne osobine. Naime, posebno kruta šasija i perfektno podešeno vešanje trebalo bi u potpunosti da zadovolje najekstremnije vozače. Posebna nova generacija karbonsko-keramičkih kočnica zaustavlja ovaj bolid pri brzini od 100 km/h za samo 32 metra.
Unutrašnjost ovog automobila je, kao i kod svakog čistokrvnog sportskog automobila, izrađena u pomalo spartanskom izdanju. Drugim rečima, kupci modela Ferrari 599 GTO neće dobiti ni navigaciju ni radio. Ali, za najbolju i najkvalitetniju muziku za uši ionako se brine orkestar sa dvanaest članova, a što se tiče navigacije, ako ne znate put do trkačke staze, GTO i nije automobil za vas. Iako još nije poznata zvanična cena ovog bolida, Ferrari 599 GTO bi, prema neslužbenim podacima, trebalo da košta oko 300.000 evra, a prvi kupci moći će da ga vide na vojnoj akademiji u Modeni, dok će ostali smrtnici morati da krenu put salona automobila u Pekingu, gde će biti i službeno predstavljen.
Kao i njegovi slavni preci koji su harali svim važnijim svetskim trkalištima, i novi GTO kupcu treba da pruži sve ono što mogu da iskuse profesionalni vozači trka. Pored brutalnih performasni, Ferrari 599 GTO opremljen je Virtual Race Engineer-om, sistemom nadzora svih važnih parametara vozila, koji vozaču u trenutku daje potrebne informacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.