U trendu

Fiat Abarth 500 1.4 T-Jet 16V

Gledano i spolja i iznutra, čini se da iz modela Fiat Abarth 500 progovara duh šezdesetih godina prošlog veka, ali jednim novim, savremenijim rečnikom. Sve podseća na ono što je bilo nekada, mada nije isto. Novo je i drugačije, i sigurno bolje i sasvim u skladu s aktuelnim trendovima. Masivni branici s prorezima koji ga čine 20 mm dužim od standardne verzije modela 500, spojleri, udvojen završetak izduvnog sistema, točkovi od 17 cola i široke gume, pa i sama kombinacija boja i šara nesumnjivo upućuju na to da je reč o automobilu koji je povezan sa sportom.
Još kada čovek uhvati podeblji upravljač presvučen kožom, pa oseti istim materijalom obloženu ručicu menjača i umereno tvrdo sedište s izraženim bočnim osloncima, vidi pokazivač pristiska u turbini uz instrumente ispred sebe i aluminijumske nožne komande, a pored svega toga voli automobilski sport, onda zna da je na pravom mestu. Ipak, i u shvatanju Abarth-a ponešto se promenilo.
Vozila koja danas prave više su prilagođena redovnom saobraćaju nego trkačkim stazama, a ono što pružaju predstavlja interesantnu kombinaciju sporta i komfora, spartanskog i luksuznog. Četvorocilindarski motor s četiri ventila po cilindru iz 1.368 kubika radne zapremine uz pomoć turbo punjača dostiže 135 KS pri 5.500 obrtaja u minuti. To je dovoljno da Fiat Abarth 500 "stotku" dohvati za 7,9 sekundi, što je sasvim dinamično. Maksimalni obrtni moment od 206 Nm postiže u modu Sport, i to pri 3.000 o/min.
Upravo je mod Sport ona prava, magična reč kojom se jedan relativno miran Fiat 500 transformiše u malu "zujalicu". On postaje goropadan i prgav, punokrvni Abarth. Motor počinje da reži, turbina zviždi, a gume škripe. Ipak, automobil u krivinama dugo ostaje prilično neutralan i lak za upravljanje, to jest u dobrom kontaktu s podlogom. Tek kada vozač istinski pretera, ovaj Fiat počinje s podupravljanjem, s kojim se, istina, nije problem izboriti.
Fiat Abarth 500 je pravi mali đavo iako u svom znaku ima škorpiona. Dovoljno je da se oglasi i izazovu je teško odoleti. I mada automobil realno ima tek 135 KS, u kombinaciji s masom od 1.185 kg, tj. odnosom KS/kg od 8,7, zabavan je za vožnju. Žar za posedovanjem ovog automobila možda može prigušiti cena, koja je nešto viša od 20.000 evra, ili činjenica da je menjač samo petostepeni manuelni. A dobro bi bilo da je tu i šesti stepen prenosa, koji bi vožnju na autoputu učinio komfornijom. Konačno, već je rečeno da su se vremena promenila, pa tako i Abartova vozila nude solidnu udobnost i na dužim putovanjima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.