Formula 1 startuje u Australiji

Počinje sezona trka Formule 1. To će se zvanično dogoditi u nedelju, 16. marta, a po tradiciji prva trka će biti za Veliku nagradu (Grand Prix) Australije. U Melburnu je sve spremno za početak trke, takmičari su već pristigli, bolidi i prateća oprema takođe.
Na svetskom šampionatu Formule 1, koji je u ovoj godini 59. po redu, održaće se 18 trka. U njima će učestvovati 11 timova i 22 vozača. Početak šampionata planiran je za 16. mart u Melburnu (Australija), a završetak za 2. novembar u Sao Paulu (Brazil). Ostalih 16 trka odvijaće se po usvojenom kalendaru dva puta mesečno od aprila do oktobra, osim u septembru, za koji su planirane tri trke.
Šampionat u sezoni 2008. pratiće i neke izmene u tehničkim pravilima. Pre svega, ukinuta je mogućnost korišćenja elektronskih uređaja koji su tokom vožnje pomagali vozaču pri startu, proklizavanju i drugim okolnostima. To će omogućiti da vozački kvaliteti takmičara u potpunosti dođu do izražaja i dobiju presudnu ulogu. Uvedena je jedinstvena kontrola rada bolida (ECU), a od ove sezone do 2013. stopiran je i dalji razvoj motora.
Napravljena je izmena i u kvalifikacijama, koje će imati tri faze s trajanjem od 20, 15 i 10 minuta. U svakom slučaju, očekuje se vrlo uzbudljiva sezona, a sigurno nećemo propustiti da vidimo i prokomentarišemo trke, timove i pojedince koji će trijumfovati. Glavni konkurenti će svakako biti Ferrari iz Italije (prošlogodišnji pobednik i osvajač 15 Grand Prix-a) i McLaren iz Engleske (s dosad osvojenih 11 trofeja).
Pomenimo i ostalih devet F1 timova – BMW Sauber (Nemačka), Renault (Francuska), Williams (Engleska), Red Bull (Austrija), Toyota (Japan), Torro Rosso (Italija), Honda (Japan), Super Aguri (Japan) i Force India (Engleska). Pažnju zaslužuje i prošlogodišnji pobednički tim Ferrari-ja – Kimi Raikonen (Kimi Raikkonen) – Finska, i Filipe Masa (Filipe Massa) – Brazil.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.