U trendu

Frankfurtski sajam: kriza i električni automobili (2)

Da oni s viškom evra na računu i strašću prema vetru u kosi nemaju razloga za nerviranje pobrinula se Lamborghini-jeva sestrinska kompanija iz Ingolštata. Na osnovi modela R8, Audi je predstavio 5,2-litarski V10 motorom pogonjeni Roadster. Nemci su se potrudili da bi masu automobila zadržali na nivou sličnom u kupe verziji, pa su i performanse uporedive – 4,1 sekunde do 100 km/h i 315 km/h maksimalne brzine. Ljubitelji elegantne brutalnosti svoj ukus mogli su da zadovolje na štandu Bentley-ja i Rolls Royce-a. Bentley Mulsanne koristi novu platformom i novi V8 motor, dok je za sve one kojima je Phantom iz nekog razloga prevelik Rolls Royce predstavio model Ghost. Britanske boje brane još i Jaguar XJ i Aston Martin Rapide.
Od automobila primerenijih svačijem džepu najviše pažnje je privukla nova Opel Astra, dizajnirana po uzoru na veoma uspešan model Insignia, na čijoj je platformi svetsku premijeru u Frankfurtu doživeo i dugo očekivani naslednik Saab-a – model 9-5. Ford se u Frankfurtu ugledao na Renault i Citroen, pa su svoj novi monovolumen C-Max predstavili u standardnoj verziji za pet putnika i izduženoj, Grand za sedmoro putnika. Ovaj automobil interesantan je i zato što je pravljen na platformi sledeće generacije Focus-a.
Jedna od većih premijera u Frankfurtu pripala je i Peugeot-u, koji nam je predstavio atraktivni RCZ coupe. Kad smo već kod kompaktnih kupea, bila bi šteta ne pomenuti konceptni dvojac na štandu Mini-ja, Coupe i Roadster, kojima je već obećana serijska proizvodnja, što znači da će pogoni u Oksfordu uskoro proizvoditi čak šest različitih modela sa Mini-jevom oznakom. Na britanskog proizvođača namerio se i Citroen. Francuski proizvođač oživeo je legendarno ime DS, pa ga je dodelio luksuzno opremljenom i atraktivno oblikovanom gradskom kompaktu zasnovanom na modelu C3. DS3 trebalo bi da bude konkurencija modelu Mini Cooper kada se pojavi u prodaji početkom iduće godine.
Svet kompaktnih SUV vozila bogatiji je za dva nova modela. BMW je službeno predstavio X1, a Hyundai atraktivnog naslednika modela Tucson, koji se zbog nove nomenklature zove ix35. Ako je ceniti prema čak 82 svetske premijere, automobilska industrija vrlo brzo očekuje izlazak svetske ekonomije iz krize i povratak na staze stare slave. Nažalost, za taj zaključak je još uvek prerano, posebno kada se u obzir uzme to da su sve ove premijere bile planirane nekoliko godina pre nego što je recesija uopšte i počela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.