U trendu

Honda Civic Sport GT, 1.8 VTEC

Pomalo u senci novih modela Honda je lansirala obnovljeni model Civic. Dovoljno da Hondin kompakt skoči visoko i pređe iz domena snova u realnost, na popis pametnih kupovina. Osma generacija modela Civic postala je aktuelna 2006. godine, kada je stigla kao pravo osveženje u segmentu kompaktne klase. Modernog, skoro svemirskog izgleda, Civic je prepoznat kao automobil napredne tehnologije, vanserijskog komfora i performansi dostojnih imena koje nosi. Optimalna kombinacija ubrzo je dobila potvrdu kod kritike i publike, ali znatnijem tržišnom uspehu postavljena je prepreka – cena. Japanci su oduvek nudili mnogo, ali su to znali i da naplate.
Pošto poslednja generacija Civic-a i danas izgleda nekoliko generacija naprednije od većine konkurencije, potrebe za nekim većim modifikacijama jednostavno nije bilo. Najkraće rečeno, prednji kraj vozila osvežen je novom maskom s dvostrukim otvorima i nešto atraktivnijim svetlima za maglu. Pozadi su novosti još teže uočljive, pa na kraju ostaje samo da pohvalimo dizajn verzije s petoro vrata i konstatujemo da je Hondin futurizam prava mera čak i u globalnim okvirima. Identične zaključke daje i pogled u kabinu. Moderna i ergonomski pametno pogođena kabina nudi originalnost. Kombinacija digitalnih i analognih pokazivača pokazuje tehnološku inovativnost Honde potkrepljenu potpuno multimedijalnom opremom, kao i onom vezanom uz komfor. Sport verzija dodatno je začinjena aluminijskom dekoracijom.
Sve u svemu, posle početnog privikavanja na raspored komandi, vozač može da računa na solidnu ergonomiju, a putnici na zaista izdašnu ponudu prostora. Ovo dobija potvrdu u povećem prtljažniku i pametnim sistemima, kao što je dvostruko preklapanje sedišta u drugom redu. Ono što može da zasmeta jeste preglednost pozadi, koja je dodatno potencirana izostankom zadnjeg brisača i povećim spojlerom. Od novosti se može uočiti mogućnost povezivanja s perifernim jedinicama putem priključaka (AUX, iPod, USB) sakrivenih ispod prednjeg centralnog naslona, a čini se i da je kvalitet izrade dodatno poboljšan. Pomalo neočekivano, nema podrške za Bluetooth.
S novom modelskom godinom podignut je i nivo, pa sada osnovni model s benzinskim motorom 1.4 razvija 100 KS, dok je snažniji 1.8, kojim je opremljen ovaj primerak, ostao na nepromenjenih 140 KS i 174 Nm. Isto važi i za menjač, koji je manuelni sa šest stepeni prenosa. Dakle, kao što je poznato, ova kombinacija može da pruži mnogo uživanja u vožnji, ali pod uslovom da se motor drži u režimu visokih obrtaja. Fabrički deklarisanih 8,9 sekundi za ubrzanje do 100 km/h i 205 km/h potvrda su teze, kao i osećaj za upravljačem. Naime, servo je odlično napravljen, sportski težak i s puno povratnih informacija. Pohvalu zaslužuju i kočnice, kao i tvrđe podešeno vešanje klasične koncepcije. Vešanje pokazuje slabosti na lošijoj podlozi, kada je zadnji kraj podložan poskakivanju. U stvari, najslabija karika je menjač, inače odličnih karakteristika, ali s tendencijom da tu i tamo neposlušno reaguje.
Međutim, pravo iznenađenje sledi na benzinskoj pumpi. I pored poveće snage i sportski podešenih voznih osobina Honda Civic će prosečno trošiti samo oko 8,5 litara na 100 km, a s lakšom nogom na gasu i mnogo manje. Honda Civic nove modelske godine kreće s cenom od oko 23.500 evra (Honda Civic 1.4 Sport), dok Honda Civic 1.8 Sport košta oko 26.000 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.