U trendu

Hyundai na putu u „visoko društvo“

Južnokorejska kompanija Hyundai, potpomognuta proizvodnjom kompanije Kia (s kojom je u partnerskim odnosima), nalazi se na šestom mestu u svetu među proizvođačima automobila. Njena vozila, međutim, pripadaju nižoj i srednjoj klasi. Najnovija strategija ove kompanije je proizvodnja i luksuznijih vozila visoke klase. Tako je u 2007. godini startovalo vozilo Azera, koje pripada višoj klasi (rang vozila s cenom od 25.000 do 30.000 dolara).
S još više ambicija za 2008. godinu Hyundai priprema vozilo koje će se u pravom smislu naći među vozilima visoke klase, kakvi su modeli BMW-a, Mercedes-Benz-a ili Tojotin Lexus. Vozilo koje će se naći u ovom „visokom društvu“ je Hyundai Genesis. Prvi put je prikazan na Sajmu automobila u Njujorku u aprilu 2007. godine, a s njegovom proizvodnjom počelo se u decembru. Početkom 2008. godine vozilo će se naći na tržištu u matičnoj zemlji proizvođača, dok će do polovine naredne godine startovati i u Kini, Americi i drugim delovima sveta.
Hyundai Genesis je luksuzni sedan, porodično vozilo s petoro vrata. Najavljene su dve verzije ovog modela. Osnovna verzija zasnovana je na agregatu V6 zapremine 3,8 litara i sa snagom od 263 „konja“, dok je naprednija (snažnija) verzija s agregatom V8 zapremine 4,6 litara i sa 380 konjskih snaga. Obe varijante imaju šestostepenu automatsku transmisiju i pogon na zadnje točkove. Cene ovih modela, u zavisnosti od karakteristika, performansi i dodatne opreme, kretaće se od 30.000 do 40.000 dolara.
Od ove luksuzne linije kompanija Hyundai očekuje znatno povećanje rejtinga na tržištu. To je sasvim razumljivo s obzirom na sve veći obim poslova ove kompanije. Ona već ima fabrike u Kini, Turskoj, Indiji i Americi, a na evropskom tlu u fazi otvaranja je fabrika u Češkoj. Istovremeno, sa Kia-om ona radi na otvaranju nove proizvodne linije u Kini. Zahvaljujući svim navedenim potezima, predviđa se da će se u 2010. godini Hyundai, koji je osnovan daleke 1967. godine, naći među prvih pet najvećih proizvođača automobila u svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar