U trendu

Južna Koreja kažnjava Nisan zbog manipulacija

Južnokorejske vlasti su saopštile da će kazniti japansku automobilsku kompaniju Nisan zbog manipulacija vrednostima izduvnih gasova u svojim popularnim dizel sportskim vozilima.

Zvanični Seul je najavio i da će naložiti povlačenje na stotinu Nisanovih modela „kaškai“, kod kojih je testiranjima utvrđeno prisustvo softvera za manipulacije podacima o emisiji štetnih gasova, prenosi agencija Frans pres.

„Kazna za Nisan bi mogla iznositi 330 miliona vona (280.000 dolara). Našom istragom je utvrđeno da je Nisan nezakonito manipulisao podacima o emisiji štetnih gasova“, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Testiranja su pokazala da se u modelu „kaškai“ isključivao uređaj za smanjenje emisije štetnih gasa u uslovima kada temperatura vozila dostigne 35 stepeni Celzijusovih kako bi se sprečilo njegovo pregrevanje, dok su druga vozila čekala na dostizanje temperature od 50 stepeni Celzijusovih.

Južnokorejsko ministarstvo je, takođe, saopštilo da sa prekidom rada uređaja za smanjenje emisije štetnih gasova u modelu „kaškai“, emisija štetnih gasova dostiže isti ili čak veći nivo nego kod Folksvagenovih vozila opremljenih softverom za manipulacije vrednostima izduvnih gasova.

„Nisan je dobio rok od deset dana da dostavi svoje mišljenje o ovom pitanju pre nego Seul zvanično primeni kaznene mere“, navodi se u saopštenju ministarstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.