U trendu

Kako promeniti gumu na automobilu

Nedavno istraživanje o poznavanju automobila koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da čak pet miliona vozača ne zna da promeni gumu na automobilu. S druge strane, ADAC-ova statistika pokazuje da je probušena guma među najčešćim uzrocima izlaska na intervenciju dežurnih ekipa. Pošto je promena gume veoma jednostavna i pošto se s tim problemom možete sresti svaki dan, smatramo da bi svaki vozač trebalo da zna kako to da učini. Nažalost, u auto-školi vas neće to učiti. Zato ćemo ovde proći sve faze u procesu zamene gume na automobilu kako biste vratili automobil u vozno stanje. Prvo i osnovno: važno je da povremeno proveravate pritisak vazduha u rezervnom točku. On s vremenom opada, pa vam se može dogoditi da rezervna guma bude neupotrebljiva u trenutku kada vam je najpotrebnija. Dakle, što pre trk do benzinske pumpe ili najbližeg vulkanizera i proverite pritisak u rezervnom točku.
Kada želite da promenite gumu, prvo se postarajte da auto bude na ravnoj površini. Obavezno podignite ručnu kočnicu i ubacite u brzinu ili rikverc (manuelni menjač), ili u P – parking (automatski menjač). Rezervnu gumu ćete najčešće naći ispod prtljažnog prostora. Tamo ćete naći i sav potreban alat, dizalicu i ključ. Ako ne znate gde se nalazi guma, potražite to u korisničkom priručniku svog automobila.
S točka skinite ukrasne felne i kapice na vijcima. Ratkapnu od točka odvojite prstima ili odvijačem. Vijke otpustite ključem (ali ne do kraja), dok je automobil još na tlu. Pri otpuštanju poštujte redosed koji možete videti na slikama. Najpre otpustite prvi vijak, a zatim onaj preko puta njega. Zavisno od toga da li imate četiri i pet vijaka, pratite slike koje ilustruju ovaj tekst. Vijke otpuštajte u smeru suprotnom od kazaljke na satu. Ako vam je teško da ih otpustite rukom, pokušajte da ih odvrnete nogom i težinom svoga tela.
Namestite dizalicu ispod automobila. Obično ispod pragova imate tačno određeno mesto gde se postavlja dizalica. To mesto ćete prepoznati po rupicama ili udubljenjima u koja "ulazi" dizalica. Počnite da dižete automobil. Predvidite da ga dignete toliko visoko od puta da možete da namestite rezervni točak. Do kraja otpustite vijke i izvadite ih. Skinite točak s probušenom gumom i stavite rezervni. Lagano pritegnite vijke prstima. Spustite auto s dizalice i tek tada do kraja pritegnite vijke. Čestitamo, upravo ste promenili gumu na automobilu!
Još nekoliko napomena za kraj.

  • Ako je rezervna guma manjih dimenzija, poštujte ograničenje brzine vožnje navedeno na njoj.

  • Zamenite rezervnu gumu pravom što pre.

  • Nikada nemojte snažno da otpuštate ili zatežete vijke dok je auto na dizalici.

  • Zamena gume je prljav posao, pa nije loše da u automobilu imate i par rukavica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar