Koje zemlje prihvataju međunarodnu vozačku dozvolu?

Međunarodna vozačka dozvola je dokument koji morate da posedujete kada vozite u inostranstvu. Možete da je obezbedite ukoliko već imate domaću vozačku dozvolu, kao i ličnu kartu ili pasoš. Dozvola se može izdati onlajn i ne morate da polažete vozački ispit da biste je dobili.

Dozvola je prevedena na nekoliko jezika i pokriva potrebe većine turista i saobraćajne propise u svetu. Na njoj se nalazi i fotografija koju je potrebno da dostavite prilikom podnošenja zahteva za dokument.

Koje zemlje prihvataju dozvolu?

Lakše je navesti zemlje koje ne prihvataju međunarodnu vozačku dozvolu za turiste. Prihvaćena je u 150 zemalja širom sveta i postoji samo nekoliko zemalja koje je ne prihvataju, kao što su Kina i Brazil.

Kako izgleda dozvola?

Dozvola sadrži vaše lične podatke koji su dovoljni da vas identifikuju u kombinaciji sa drugim dokumentom koji se koristi samo u tu svrhu – kao što je pasoš. To je međunarodni dokument i stoga je napisan na nekoliko jezika, koji se obično koriste u međunarodnim institucijama.

Jezici koji se koriste u dozvoli su engleski, španski, ruski, kineski, italijanski, nemački, arapski i francuski. Ovo je dovoljno za putovanje širom sveta, pošto su ovi jezici službeni ili uobičajeni u većini zemalja.

Koji drugi dokumenti vam mogu zatrebati?

Pored međunarodne vozačke dozvole, potrebno je da ponesete još nekoliko dokumenata. To uključuje domaću vozačku dozvolu, bez koje dozvola nije važeća i pasoš.

Kada je reč o dokumentima vezanim za osiguranje automobila, neophodna vam je zelena karta, tj. međunarodna isprava o osiguranju motornog vozila, koja je dokaz da vozilo poseduje validno osiguravajuće pokriće u toku njegove upotrebe u inostranstvu. Pribavlja se kod osiguravača koji je izdao polisu obaveznog osiguranja od autoodgovornosti i traje koliko i polisa obaveznog osiguranja.

Šta raditi u zemljama koje ne prihvataju dozvolu?

Zemlje koje ne prihvataju međunarodne vozačke dozvole dozvoljavaju turistima da voze, ali prvo moraju da dobiju nacionalnu dozvolu.

U većini slučajeva, dobijanje nacionalnu dozvole podrazumeva da ćete morati da položite vozački ispit i možda prođete nekoliko medicinskih pregleda pre nego što budete mogli da vozite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar