Lancia Delta 1.6 JTD: elegancija na italijanski način

Dok Alfa Romeo u Fiat-ovoj grupaciji predstavlja sportsku marku, Lancia je zadužena za luksuz i eleganciju. "Delta" je prvi Lančin model od 2004, pa nije potrebno govoriti koliko važnu ulogu igra u njenoj postojećoj ponudi. "Deltin" dizajn jasno govori da je reč o Lanči, a italijanskim dizajnerima se mora odati priznanje za vrlo elegantno oblikovan eksterijer koji je dovoljno dinamičan, ali ne i napadan.
Iako je nastala na platformi novog Fijatovog "brava", "delta" ima 100 mm duži međuosovinski razmak, a 100 mm je duža i u zadnjem delu. Ovo se može primetiti već na prvi pogled, pošto proporcije automobila deluju prilično neobično. "Delta" je duža od svih sličnih automobila u svojoj klasi, ali istovremeno je primetno kraća od limuzina srednje klase. Ovako neobičan raspored nije bez prednosti. Lanča nudi najviše prostora za putnike i prtljag od svih automobila u klasi, a tome dodatno doprinosi zadnja klupa koja se može pomerati za 150 mm u oba smera. "Delta" standardno nudi 380 litara prtljažnog prostora, a s preklopljenom zadnjom klupom zapremina narasta na čak 760 litara. Ipak, nije sve tako dobro kod ovog automobila. Italijani žele da Lanča uspešno konkuriše luksuznim evropskim i japanskim proizvođačima, ali istovremeno spajaju nespojivo. Utisak luksuza najviše se oseti u unutrašnjosti, a to je ispit koji "delta" ne prolazi baš najbolje. Iako je njena unutrašnjost dizajnirana s ukusom, oplemenjena kvalitetnom kožom i na dodir mekim materijalima, lepotu i utisak luksuza remete jeftine sitnice i tvrda plastika. Takođe, završna obrada na pojedinim mestima oduševljava, dok na drugima razočarava.
Dodatni minus je i vozačevo okruženje, kojem će se teško prilagoditi ambiciozni vozači. Upravljač i papučice smeštene su previše nalevo, dok sedište, posebno njegov donji deo, ne nudi dovoljno oslonca telu i nogama. Ipak, i pored ovih nedostataka, mora se proznati da su uređaji pregledni, a kontrole intuitivno raspoređene. Lancia Delta 1.6 JTD pogoni štedljivi 1,6-litarski common-rail dizelaš s turbopunjačem varijabilne geometrije, koji je uparen s ručnim šestostepenim menjačem pristojno podešenih prenosnih odnosa. Rafinirani četvorocilindrični motor razvija 120 KS i 300 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno za prijatnu, ali ne i preterano dinamičnu vožnju s obzirom na "deltinu" popriličnu masu (1.400 kg). Sprint do stotke "delta" odrađuje za nešto manje od 12 sekundi, a u poslednjem stepenu prenosa maksimalna brzina je 195 km/h. Pri tim brzinama do izražaja dolazi poprilično dobra izolacija od buke u unutrašnjosti.
"Delta" je postavljena na vešanje koje i nije baš najbolje primereno ovom automobilu. Standardno postavljeno McPherson vešanje napred s torzionom osovinom pozadi nije preterano udobno, a ni uverljivo u vožnji, što se najbolje oseti u krivinama, to jest oseti se mnogo više nego što je to uobičajeno. Takođe, i elektronski servo upravljač je previše mek pri sporijoj i previše tvrd pri bržoj vožnji. "Delta" je na Euro NCAP-ovim crash testovima postigla vrlo dobar rezultat i dobila je pet zvezdica za sigurnost odraslih putnika, tri za najmlađe i dve za prolaznike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.