U trendu

Lancia priprema novu „deltu“

Među novim „hatchback“ modelima koji će biti predstavljeni u 2008. godini je i novi model Lancia Delta. On će se najverovatnije videti u martu ove godine, na sajmu automobila u Ženevi. S obzirom na to da se radi o modelu za narednu, 2009. godinu, oficijelni naziv modela je 2009 Lancia Delta.
Kompanija Lancia proistekla je iz kompanije Fiat Group. Mali porodični auto pod nazivom Lancia Delta ova kompanija proizvodila je od 1979. do 1994. godine. Prvi model pod ovim imenom pojavio se 1979. godine na sajmu automobila u Frankfurtu. Za razliku od budućih modela i generacija, bio je to automobil namenjen trkama. Najpoznatiji i najuspešniji model te serije bio je Delta HF Integrale, s pogonom na sva četiri točka i snažnim turbo benzinskim agregatom. Od 1987. do 1992. godine postigao je značajne uspehe i pobede na WRC (World Rally Championship) takmičenjima.
Druga generacija vozila Lancia Delta startovala je 1993. godine. Njen predstavnik je Nuova Delta, napravljen na Fiat Tipo platformi. Zatim je 1999. godine Lancia prestala s proizvodnjom Delta modela. Nasledili su ih Dedra i Lybra. Međutim, septembra 2006. godine ponovo se u „Lančinoj“ ponudi pojavljuje ime Delta. Nov auto, napravljen na Fiat C platformi, jeste Lancia Delta HPE. On je predstavljen na sajmu automobila u Parizu, a njegova puna komercijalizacija očekuje se u 2008. godini. Promociju će doživeti za vreme 63. filmskog festivala u Veneciji.
I dok prvi predstavnik treće generacije vozila Lancia Delta tek nalazi put ka širokom krugu korisnika, Lancia već priprema novo vozilo pod ovim brendom. Kao što rekosmo na početku, to je 2009 Lancia Delta, čije se prikazivanje očekuje u martu ove godine. Ona je napravljena na platformi koncepta prethodnog modela, koji je startovao 2006. godine (Lancia HPE Delta). Pošto je u pitanju nov koncept, bez ikakvih oficijelnih podataka o karakteristikama, još uvek je rano govoriti o detaljima njegovog dizajna i performansi. Ono što se može videti su prve fotografije koncepta i podatak da će ovaj model biti ponuđen u dizel i benzinskoj varijanti sa snagom od 120 i 200 „konja“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.