Lancia Ypsilon MomoDesign 1.3 JTD – fabrički tuning

Tuning scena u svetu i kod nas odavno je uzela dovoljno maha da danas svako može da ima originalan i jedinstven automobil. Naravno, svako ko je spreman da to i plati. Nažalost, upravo širok raspon dorađivanja ostavlja prostor za ono što niko ne želi – da se posle dosta potrošenog novca, umesto automobila za divljenje, dobije primer neukusa. Za sve one koji žele da se osećaju jedinstveno za upravljačem svog vozila, a da pri tom ne moraju ni prstom da mrdnu Lancia je ponudila Ypsilon u Momo dizajnu. Reč je o redizajniranom modelu Lančinog kompakta, koji zahvaljujući promenama na spoljašnjem i unutrašnjem dizajnu i mehanici ne izgleda samo dobro već se isto tako ponaša i u vožnji.
Dizajn unutrašnjosti najmanje je izmenjen u odnosu na standardnu verziju Ypsilon-a, a odlikuju ga kožom presvučena i prošivena sedišta s potpisom, kao i aluminijumski umeci. Ergonomija je vrlo dobra, vozačko okruženje izuzetno prilagodljivo, a prostora će možda zafaliti samo putnicima na zadnjoj klupi. Prtljažni prostor je veličine do 215, odnosno 290 litara. Već na prvi pogled može se uočiti da je ovaj automobil primetno skuplji od svoje konvencionalne varijante. Ipak, za taj dodatni iznos ne dobija se samo lep već i izuzetno dinamičan paket. Tako je ovo najsnažnija dizel verzija Ypsilon-a koja ekskluzivno u Momo Design verziji iz 1,3-litrarskog common-rail JTD-a izvlači 105 KS pri 200 Nm obrtnog momenta. Ovo je takođe jedini Ypsilon u ponudi koji standardno dolazi s diskovima na sva četiri točka, što se i te kako primeti u vožnji.
Ipak, pomalo čudi što su u Lanči, umesto šestobrzinskog, odabrali ručni petostepeni menjač. Vešanje je primetno kruće, a električni servo upravljač je jedan od najpreciznijih koji su ugrađeni u nekog gradskog mališana. Sve pohvale idu i na račun vrlo živog dizel četvorocilindraša, iako se takav utisak ne bi stekao gledajući suvoparne podatke o ubrzanju i maksimalnoj brzini. U stvari, sprint do stotke traje duže od deset sekundi, za šta je delom kriv i spomenuti neadekvatni menjač, dok maksimalna brzina iznosi 177 km/h.
Zahvaljujući dobro izbalansiranom okretnom momentu, međuubrzanja u Ypsilon-u su odlična, kao i utisak u vožnji, a motor ipak nije pretežak da naruši dobru voznu dinamiku. Dodatna pohvala ide i na račun potrošnje, koja se u proseku kreće oko 6,5 litara u kombinovanoj gradskoj vožnji. Lancia Ypsilon Momo Design serijski je opremljen ABS-om, zatim prednjim i bočnim vazdušnim jastucima. Tu je i automatski klima-uređaj, kao i Fiat-ov Blue & Me multimedijalni sistem upravljanja glasom. Cena ovako redizajnirane i opremljene Lancie Ypsilon kreće se oko 20.000 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.