Mazda priprema nastup u Ženevi

Japanska Mazda se već pripremila i najavila kako će izgledati njen nastup na predstojećem sajmu automobila u Ženevi. Biće to prilika za premijerno prikazivanje nekih njenih modela na evropskom tržištu, a četiri njena glavna aduta su Mazda 2 s troja vrata, Mazda 5 Hydrogen RE Hybrid, RF-8 i Mazda Taiki.
Mazda 2 s petoro vrata već je poznata evropskom tržištu. To je jedan od najatraktivnijih novih automobila koji su kao modeli za 2008. godinu startovali u 2007. u kategoriji supermini automobila. Zahvaljujući svom dizajnu i ostalim karakteristikama, on se našao u konkurenciji za najbolji evropski automobil 2008. godine. Pobeda je pripala Fiat-u 500, ali je Mazda 2 predstavljala ozbiljnu konkurenciju i našla se odmah iza pobednika. Japanski proizvođač sada je proširio svoju ponudu novim modelima s troja vrata, koji će biti ponuđeni u dve benzinske i jednoj dizel varijanti. Benzinci će imati zapremine 1,3 i 1,5 litara, a dizelaš turbo agregat zapremine 1,4 litra.
Ostali pomenuti modeli pripadaju potpuno drugačijim kategorijama. Mazda 5 Hydrogen RE Hybrid je minivan. Kao što se iz naziva može zaključiti, njegov pogon je hibridni, a zasniva se na drugoj generaciji „Mazdine“ hibridne tehnologije primenjene prethodno u modelu RX-8 HRE. Druga generacija napravljena je s većim rezervoarom za gorivo, snažnijim agregatima i naprednijim voznim osobinama. U „srcu“ ovog atraktivnog vozila stilizovane aerodinamične linije nalazi se rotacioni motor Renesis, koji može biti pogonjen vodonikom ili benzinom, kombinovanim s hibridnim sistemom. S istim motorom na sajmu automobila u Ženevi biće prikazana i najnovija unapređena varijanta modela RX-8 HRE s četvoro vrata.
Najneobičniji „Mazdin“ model izrazito futurističkog dizajna, koji će takođe biti premijerno prikazan evropskoj publici, jeste koncept Mazda Takai. On je prvi put prikazan početkom jeseni 2007. godine na sajmu automobila u Tokiju. Njegov neobičan dizajn inspirisan je letilicama, a motor je rotacioni agregat Renesis. Dizajn sledi seriju futurističkih koncepata Mazda Nagare, Ryuga i Hakaze. Ovaj sportski dvosed u pravom smislu je sportski automobil budućnosti. Za više detalja o svim izloženim „Mazdinim“ modelima biće prilike za vreme i nakon održavanja sajma u Ženevi u martu 2008. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.