Mazda2 – varijanta s troja vrata

Posle uspešnog lansiranja nove generacije mazde2, koja je na početku bila ponuđena na tržištu samo kao varijanta s pet vrata, na red je došao i model s troja vrata. Jedna od glavnih prednosti nove generacije u odnosu na prethodnu jeste manja težina.
I dok je varijanta s petora vrata čak 100 kilograma lakša od prethodne generacije ovog modela mazde, model s troja vrata lakši je za dodatnih 5-10 kg (zavisno od pogonskog agregata). Tako mazda2 s troja vrata teži samo 950 kg. Opšteprihvaćeno mišljenje je da su modeli s troja vrata dinamičniji i više "sportski" u odnosu na model s petora vrata, a tome u ovom slučaju u prilog ide i dizajn zadnjeg stakla.
Pored toga, uz najsnažniji pogonski agregat – 1,5-litarski model od 103 KS sa GT nivoom opreme – dolazi i SAP. Reč je o sportskom optičkom paketu koji sadrži sportski prednji branik (s drukčije oblikovanim otvorima za vazduh) i masku hladnjaka (s poprečnom "letvicom" umesto obične rešetke), zadnji krovni spojler, aerodinamički proširene bočne pragove, komplet aluminijumskih papučica, kao i od aluminijuma izrađeno odmorište za levu nogu.
Manja težina i smanjen koeficijent otpora vazduhu doprineli su manjoj potrošnji, čime mazda2 postaje automobil za ekološki svesne vozače. Posebna pažnja posvećena je putnicima na zadnjim sedištima, a mazda2 se, zahvaljujući prednjim sedištima, koja se veoma lako pomeraju ka napred, može pohvaliti jednim od najlakših ulazaka na zadnja sedišta u svojoj klasi. Na raspolaganju je prtljažnik zapremine 250 litara, a preklapanjem naslona zadnje klupe prtljažni prostor povećava se na 787 litara. Nude se dva benzinska agregata: slabiji zapremine 1,3-litra sa 86 konja, i 1,5-litarski model sa 103 KS.
Novi modeli mazde2 očekuju se na tržištu u toku druge polovine godine. U model s troja vrata zasad se ne ugrađuje dizel agregat; zasad se on nudi samo u varijanti s petora vrata. Reč je o 1,4-litarskom common-rail turbo agregatu od 68 KS. Tu je i 160 Nm maksimalnog obrtnog momenta pri 2.000 obrtaja, a prema službenim podacima prosečna potrošnja ovog agregata je 4,3 litra na 100 km.
Za ovaj model karakteristična je i mala emisija izduvnih gasova, samo 114 g/km CO2, a motor ide u paru sa petostepenim manuelnim menjačem. Isporuke modela s dizel agregatom počinju ovih dana, a cene su od oko 15.000 evra za CE Pro paket opreme do 16.500 evra za TE paket opreme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.