U trendu

Mercedes E 250 CDI BlueEFFICIENCY

Već dugo godina Mercedes-ova limuzina E-klase je pojam luksuza i kvaliteta u svetu automobila, a ni poslednje izdanje ne zaostaje za tim. Konture automobila govore da je reč o pravoj krstarici. Lice nove generacije promenilo se u odnosu na prethodno izdanje, ali su neke karakteristike ostale. I dalje su tu "četiri oka", ali u ćoškastijem izdanju, za razliku od starog. Od markantnog prednjeg dela do nazad, tačnije kod zadnjih točkova, javljaju se impozantne linije koje se protežu do zadnjih svetala.
Unutrašnjost modela opremljenog paketom opreme Elegance posebna je priča, i samo pojačava utisak da je teško odvojiti se od nove E-klase. Vrhunska ergonomija sedišta i ogroman prostor za četiri veoma odrasle osobe garantuju udobnu vožnju bez karakterističnih bolova u leđima ili kolenima posle više stotina pređenih kilometara. Odlično ozvučenje, mogućnost slušanja muzike sa CD-a bez obzira na to da li je reč o "normalnom" ili MP3 formatu, ili možda preko AUX izlaza, trozonska klima (vozač, suvozač i zadnja klupa podešavaju temperaturu po volji) samo su neke od stvari koje osiguravaju visok stepen komfora.
Instrument tabla napravljena je u Mercedesovom vrhunskom stilu, što znači da je veoma pregledna, sa satom, brzinomerom, putnim računarom, obrtomerom i pokazivačem stanja goriva. Ispred nje se nalazi multifunkcionalni volan koji olakšava baratanje putnim kompjuterom i muzikom u automobilu i javljanje na telefon (automobil možete povezati sa svojim mobilnim telefonom preko Bluetooth veze). Centralna konzola između suvozačevog i vozačevog mesta rezervisana je za naslon za ruku, kao i za svojevrstan džojstik kojim upravljate multimedijalnim uređajem. Preko ovog uređaja imate uvid u listu stanica, muziku s audio uređaja, navigaciju, telefon i još dosta toga.
Kada je reč o sigurnosti, treba istaći nekoliko noviteta ove nove E-klase. Iz Mercedesa se hvale da putnike čuva više od 70 senzora, a na ulicama to zaista vrlo dobro dođe. Automobil vam pruža pomoć pri parkiranju, kontroli odstojanja od ostalih učesnika u saobraćaju i još mnogo toga. Jedan detalj zaista treba istaći, a to je pomoć prilikom prestrojavanja u druge trake. Naime, poznat je izraz "mrtvi ugao", a to je kada u svom retrovizoru ne vidite auto koje je blizu vas u traci pored vaše. S novom E-klasom tu nema problema, jer senzori očitavaju blizinu vaših "komšija", a ako ima nekoga u "mrtvom uglu", na retrovizoru se pali crvena lampica u obliku trougla. Ako i pored toga pokušate da se prestrojite, zvučni signal će vas na vreme upozoriti na eventualne probleme.
Možda je suvišno i govoriti o Mercedesovom agregatu, ali i taj segment treba pomenuti. Prikazani automobil pokreće 2,2-litarski turbo dizel agregat sa 204 konjske snage, uparen sa 7-stepenim automatskim menjačem. Takođe, na raspolaganju je opcija Comfort i Sport vožnje, zavisno od afiniteta vozača. Koja god opcija bila izabrana, "mercedes" E-klase s ovim motorom zaista je nezaustavljiv. Maksimalna brzina po fabričkoj specifikaciji je 239 km/h. Pored ovog modela, potencijalni kupci mogu da biraju između turbo dizel motora od 170 i 231 KS (svi su BlueEFFICIENCY tehnologije) i benzinaca od 204, 272 i 388 KS. Po želji, najjači modeli se mogu izabrati i u opciji 4MATIC, s pogonom na sve točkove. Kada je reč o paketima opreme, tu je standardna serija, zatim Elegance, Avangarde, Exclusiv i AMG sportski paket. Cena ovog modela "mercedesa" E-klase s paketom opreme Elegance je oko 42.000 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.