U trendu

Mitsubishi Lancer Evo XI – trkač na baterije

Doskora je ideja hibridnog ili električnog pogona u sportskim automobilima bila tabu tema. Međutim, danas smo svedoci sve većeg broja kako konceptnih vozila tako i automobila koji su ušli u proizvodnju a za svoj pogon koriste ili električne ili hibridne agregate, što nam jasno ukazuje na to da se vremena menjaju.
Tako bi sledeća generacija legendarnog Mitsubishi-jevog sportiste mogla da se podiči i hibridnim plug-in sistemom, koji će ovom automobilu, pored boljih performansi, doneti i ekološki orijentisane kupce. Radi se o pogonskom sklopu koji je svoju premijeru imao na Tokijskom auto-salonu, a kao ilustracija ovog novog pogona poslužiće nam studija PX-MiEV, odnosno konceptna premijum obrada modela Outlander, napravljena prvenstveno kao takozani showcase za ovaj novi pogon.
Konkretno, kod modela PX-MiEV prednje i zadnje točkove pokreću dva sinhrona elektromotora s pobudom putem permanentnog magneta snage 60 kW (82 KS) i obrtnog momenta od 200 Nm, a tu je i 1,6-litarski MIVEC benzinski motor snage 116 KS (85 kW) i maksimalnog obrtnog momenta od 125 Nm. Benzinski agregat, pored toga što pokreće točkove, služi i kao generator za Li-Ion baterije, to jest za pomenute električne motore, zajedno sa sistemom regenerativnog kočenja (punjenje baterija prilikom kočenja).
Pogonski sklop je uparen sa Mitsubishi-jevim S-AWC sistemom pogona na sva četiri točka, koji automatski bira različite modove rada zavisno od načina vožnje i preostale količine energije u baterijama. Sve u svemu, u kompaniji Mitsubishi tvrde da ovaj sistem u PX-MiEV-u osigurava potrošnju od oko 2,5 l/100 km. U modelu sledeće generacije, koji će se naći u proizvodnji, ova količina goriva će na sto pređenih kilometara verovatno biti veća, posebno ukoliko dođe i do očekivanog rasta snage automobila. Ovakav Mitsubishi Lancer Evo na tržištu se očekuje oko 2013. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.