Najluksuzniji Škodin automobil

Skoda Superb je dosad najluksuznije vozilo češke Škode, a najnoviji model ove serije biće predstavljen na predstojećem sajmu automobila u Ženevi, koji će se održati u martu ove godine. Model je najavljen kao 2009 Skoda Superb, a početak njegove prodaje u Evropi očekuje se u drugoj polovini tekuće godine.
Nova Skoda Superb napravljena je na platformi VolksWagen-ovog Passat-a i pripada istoj kategoriji sedana. U odnosu na prethodni model, njene dimenzije su promenjene. Dužina je povećana (za 35 mm), širina takođe (za 18 mm), a visina je smanjena za 42 mm. Smanjeno je i međuosovinsko rastojanje, tako da su dimenzije novog modela 4,838 x 1,783 x 1,461 metar, a međuosovinsko rastojanje 2,761 metar. Na taj način ovaj sedan s petoro vrata ima pravu liniju luksuzne limuzine, mada se ne može pohvaliti luksuzom (pre svega u unutrašnjosti) koji krasi VolksWagen-vog Passat-a.
Novi model obogaćen je mnogim novim („pametnim“) tehnologijama, uključujući novu tehnologiju prednjih svetala s promenljivim smerom i mogućnošću prilagođavanja, zatim novim elektronskim klima-uređajem, sigurnosnim vazdušnim jastucima (ima ih devet) i Park Assist sistemom za automatsko parkiranje. Enterijer je obogaćen hromiranim detaljima na komandnoj tabli, što daje sasvim zadovoljavajući osećaj luksuza. Na komandnoj tabli je prisutan i veliki displej s navigacionim uređajem i TV tjunerom.
Model 2009 Skoda Superb proizvodiće se u Škodinoj fabrici Kvasine u Češkoj. Biće ponuđen s čitavom paletom motora koji, s obzirom na partnerski odnos s poznatim nemačkim proizvođačem, potiču iz VolksWagen-a. Ponuda obuhvata tri benzinska i tri dizel agregata. Njihova snaga kreće se od 105 do 260 konjskih snaga (71 do 191 KW). Vrhunski model u ponudi ima zapreminu 3,2 litra i 260 konjskih snaga. Menjač je u standardnoj varijanti petostepeni ili šestostepeni manuelni, ali se opciono nudi automatska varijanta DSG transmisije. Na kraju, cena – zavisi od ponuđene varijante, ali se u svakom slučaju mora kretati oko 30.000 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.