Najveći sajam automobila u Austriji

„Wien Autoshow“ najvažniji je i najveći sajam automobila u Austriji. Održava se svake druge godine, a ovogodišnja manifestacija pod tim imenom odvijala se od 17. do 20. januara. Usledila je odmah po zatvaranju sajma automobila u Detroitu.
Prema tome, za proizvođače automobila „Wien Autoshow 2008“ je prva prilika u da u ovoj godini u Evropi prikažu svoje najnovije modele i dostignuća, a za evropske (i druge) posetioce da se s tim izloženim modelima upoznaju. Kako je procenjeno, izložbeni prostor ukupne površine 30.000 kvadratnih metara u prelepom bečkom sajamskom centru „Messezentrim Wien“ posetilo je oko 150.000 posetilaca.
Na sajmu je svoje proizvode izložilo oko 50 kompanija, među kojima su sva najpoznatija imena i brendovi iz čitavog sveta. Ukupno je prikazano oko 400 novih modela, od kojih je 30 doživelo evropsku premijeru. Među njima svakako treba pomenuti modele Jaguar XF, Citroen C5, Subara Impeza, koji su pre ovog sajma debitovali na severnoameričkom tržištu na sajmu u Detroitu. Uz pomenute nove modele, pojavili su se i novi koncepti koji će na tržištu startovati tek za dve do tri godine, kao i novi bolidi Formule 1.
Pored uobičajenih prezentacija modela i proizvođača, jedan od važnih ciljeva ovog sajma bilo je pogonsko gorivo i njegovo što ekonomičnije korišćenje, kao i dostignuća u smanjenju emisije štetnih izduvnih gasova (ugljen-dioksida). Novitet sajma je postavka „Pro Car“, koja obuhvata izlaganje najrazličitijih tehničkih, kozmetičkih, dekorativnih i drugih delova za automobile i njihovu upotrebu. Paralelno s ovim sajmom u istom izložbenom centru priređen je i „Sajam odmora“, tako da su posetioci o istom trošku mogli da vide obe manifestacije.
Ova dva sajma su najposećeniji u Austriji. To, svakako, donosi i ogromnu finansijsku dobit organizatorima. Veličina i značaj sajma automobila sasvim je razumljiva, s obzirom na to da je automobilska industrija značajna stavka u austrijskom izvozu. U 2006. godini od nje je ostvarena zarada od 12,5 milijardi dolara, a proizvedeno je oko 250.000 vozila. Automobilska industrija Austrije i ostali sektori vezani za automobilizam (prodaja vozila i goriva, servisi) zapošljavaju oko 380.000 ljudi.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike