U trendu

Navika koja može da vam spasi život: Vrata automobila nikada ne otvarajte levom rukom

Jedna jednostavna navika može da vam spasi život, upozoravaju stručnjaci.

Kada izlazi iz automobila, skoro svaki vozač vrata otvara levom rukom. Međutim, to nikako nije dobra ideja jer može biti opasno po život.

Nakon što parkirate automobil uz put, okrenite se i otvorite vrata desnom rukom. Tako ćete okrenuti glavu prema nazad i imati prilike da na vreme vidite prolazi li pored vas biciklista ili motociklista kojeg bi otvaranjem vrata mogli da srušite, ili možda drugo vozilo koje će vam otkinuti vrata, a moguće i povrediti vas.

To se događa češće nego mislimo. Na primer, biciklista ne može da zna da će vozač baš u tom trenutku izaći iz vozila, a vozač ne gleda šta se događa na putu već automatski levom rukom hvata ručicu na vratima i otvara ih. Tu se radi o sekundama koje mogu značiti život ili smrt.

Otvaranje vrata desnom rukom zapravo prisiljava vozača da okrene gornji deo tela, a tada se puno veći deo puta nađe u njegovom vidnom polju. U Holandiji vozači paze na te stvari pa mnogo češće koriste desnu ruku. Sve je stvar navike i toga da nam neko ukaže na potencijalni problem o kojem do tada nismo ni razmišljali, piše CountryLiving.

U nastavku pogledajte kako vam tzv. Holandski zahvat može spasiti život.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar