U trendu

Neophodno za zimske uslove: Kako pravilno postaviti lance?

Velik broj vozača za vreme zimskih uslova na putu u dilemi je da li da koristi autoput ili stare puteve da bi stigli do svog cilja. Dilema je još veća ako sami morate na put automobilom, a najavljena je velika mogućnost snežnih padavina.

Mnogi jednostavno nisu imali priliku da voze u takvim uslovima, a montaža lanaca za sneg im je potpuna nepoznanica i većina ne zna kako pravilno da ih stave na točkove. Još manje takvi vozači znaju da procene kada je pravi trenutak za postavljanje lanaca.

Uvek, ali baš uvek montiraju se samo na pogonske točkove. Ako se spremate na put kroz deonicu na kojoj je obavezna zimska oprema a nemate zimske gume, u gepek stavite lance čiju montažu ste isprobali ispred kuće ili na parkingu zgrade. Naravno u „mirnodopskim“ (suvim uslovima).

Morate da budete svesni da je montiranje istih daleko teže kad je put prekriven snegom. Pripremite se, obavezno na ruke navucite rukavice i ponovite postupak koji ste kod kuće izvežbali i problema neće biti.

Portal „24sata.hr“ donosi nekoliko saveta kako lakše možete montirati lance na gume.

  • Izvadite lance iz kutije i prostrite ih na tlo.
  • Proverite da se nigde ne preklapaju i da nisu zapetljani
  • Najbitnije je da sajlu provedenu kroz lance provedete sa zadnje strane točka i zakačite sa gornje strane
  • Lanac stavite oko točka prema prednjoj strani točka i zakačite potrebne „kukice“
  • Sve dobro zategnite s prednje strane točka.

Sednite u auto i lagano krenite. Nikako nemojte preterivati s brzinom jer će se lanci vrlo lako otkačiti ili pokidati ako budete vozili brže od gradskog ograničenja. Izbegavajte i naglo kretanje, posebno na mestima gde nema snega jer će tada točkovi jako proklizavati, pišu 24sata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.