U trendu

Ni najiskusniji vozači ne znaju čemu služi ovo dugme na retrovizoru, a u vožnji može da vam spasi život

Ponekad ne obraćamo pažnju na sitnice, ni ne sluteći da neke od njih „život znače“. Kada se ne koriste, zaboravimo da uopšte i imaju neku funkciju i često mislimo da su postavljene radi estetike. Takvi su na prime, rupa na lavabou, mali džep na farmerkama, mašnica na ženskom vešu i mnoge druge…

Isto tako, čak ni najiskusniji vozači ne znaju čemu služe razne stvari u automobilu. Danas je to neophodno, jer nikad ne znate kako sve možete da ih iskoristite u situacijama koje vas zadese tokom vožnje. Da li ste znali da „dugme“ na unutrašnjem retrovizoru rešava situaciju u kojoj nebrojeno puta vozači psuju onog koji vozi za njim? Dugme je postavljeno kako vozače tokom vožnje ne bi zaslepila svetla iza njega, piše Mondo.

Danas ga niko ne koristi, iako tokom noćne vožnje može da se dogodi da neko iza vas upali duga svetla. Na donjem delu retrovizora postoji poluga koju povučete ili gurnete. Kada je „pritisnete“ nadole, retrovizor postaje tamniji, zbog čega svetla iza vas ne mogu da vam smetaju. Kada je vratite u prvobitni položaj, vraća se i sam retrovizor.

Naravno, kako i sama pravila nalažu, spoljašnje i unutrašnje retrovizore nameštajte tek kada udobno smestite za volan. Takođe, retrovizori ne bi trebalo da budu umrljani, već da njima jasno imate uvid u stanje u saobraćaju.

Da li ste nekada iskoristili ovu opciju?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.