Nov krug izbora najboljeg automobila na svetu

Nakon prva dva nivoa selekcije automobila za izbor najboljeg svetskog automobila 2009. godine, usledio je i treći. Izbor se sada sveo na samo tri kandidata, a končana odluka zvanično će biti objavljena 20. marta na predstojećem sajmu automobila u Njujorku. Pored najboljeg automobila, biće izabran i automobil s najboljim performansama, dizajnom, kao i najbolji „zeleni“ automobil.
Prvi krug izbora „World Car of the Year 2008“ obuhvatao je ukupno 39 automobila iz čitavog sveta. Uslov koji je trebalo da ispune kandidati jeste to da se radi o modelima koji će se proizvoditi i prodavati na najmanje dva svetska kontinenta. Izbor je napravio specijalno formiran žiri od 47 članova iz 24 zemlje širom sveta. Članovi žirija su renomirani novinari iz oblasti automobilizma, čiji je redovan posao testiranje i procena kvaliteta novih modela. Drugi krug izbora smanjio je broj kandidata na deset, a u trećem krugu lista kandidata svela se na tri najbolja. To su modeli Ford Mondeo, Mazda 2 (Mazda Demio) i Mercedess Benz C-Class.
Kao što se može videti, tri odabrana finalista potiču s tri različita kontinenta. Za razliku od te kategorije, na finalnoj listi tri kandidata za izbor automobila s najboljim performansama (World Performance Car) su proizvođači iz Evrope. U toj kategoriji dominira Audi sa svojim modelima R8 i S5 Coupe, a treći kandidat je BMW-ov model M3. Pri izboru ovih finalista presudne su performanse, pa su to sportski orijentisana vozila (za razliku od automobila iz prethodne kategorije, koji moraju pokazati odlične karakteristike po svim kriterijumima). Ova vozila pri tom treba da ispune i uslov godišnje proizvodnje od najmanje 500 primeraka.
U kategoriji „najzelenijih“ vozila takođe je napravljen finalni izbor tri kandidata. To su BMW 11d (sa Efficient Dynamics tehnologijom), SmartForTwo cdi i Volkswagen Passat 1.9 TDI. Pravila za izbor u ovoj kategoriji propisuju da ona treba da budu prisutna na tržištu od 2007. godine ili da se radi o eksperimentalnom prototipu s potencijalnom primenom u bliskoj budućnosti. Za finalnu listu automobila s najboljim dizajnom angažovan je specijalan žiri eksperata u dizajnu, a kandidati su izabrani među onima koji se nalaze u prvoj kategoriji izbora. Tako su odabrani Audi R8, Mazda 2 (Mazda Demio) i Volvo C30. A kakva će biti konačna odluka u svim kategorijama videćemo uskoro.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.