Nova generacija BMW-ove serije 5

Kad razmišljate o luksuznim automobilima, sigurno će vam jedna od prvih asocijacija biti BMW serije 5. Zbog toga će za ljubitelje ovog brenda pojava nove generacije serije 5 sigurno biti dobra vest. Mnogobrojni dizajneri i inženjeri poznatog bavarskog proizvođača već nekoliko godina rade na toj novoj generaciji. Očekuje se da će ona biti oficijelno predstavljena u 2009. godini, a da će se na tržištu pojaviti u 2010.
Biće to šesta generacija BMW-ove serije 5, razvijena pod kodnim imenom F10. Po onome što se o njoj može čuti od nje se ne očekuju neke znatne izmene u dizajnu. Kako se, pre svega na osnovu fotografija, može zaključiti, dimenzije nove serije biće malo izmenjene. To se odnosi na malo povećanje dužine, izmenu prednjeg dela (koja ukazuje na sličnost s BMW-ovim konceptom CS) i mekše linije u odnosu na aktuelan model ove serije – E60 (lansiran 2004. godine). Dizajn novog BMW-a serije 5 biće, prema tome, više konvencionalan, uz razumnu količinu sportskih elemenata i agresivnosti.
Nekih novina biće i u pogledu mehanike. Moglo bi se izdvojiti uvođenje osmostepenog menjača (efikasnijeg od prethodnih rešenja). Razvio ga je ZF, koji je osmislio i pogon na sva četiri točka (AWD – All Wheel Drive), koji će se takođe pojaviti u novoj „petici“. Agregati za ovu seriju biće ponuđeni u pet varijanata, uključujući dizel agregat zapremine 3 litra i sa 245 konjskih snaga i novu generaciju (M5) motora V10 zapremine 5,5 litara i snage 535 „konja“.
Posebna pažnja posvećena je ekologiji i zaštiti životne sredine. Tome je prilagođena nova BMW-ova tehnologija Eficient Dynamics. Radi se o hibridnoj tehnologiji s kombinacijom električnog i benzinskog pogona. On obezbeđuje velike uštede goriva i redukuje količinu štetnih izduvnih gasova (po čemu će se BMW potpuno uklopiti u norme Evropske unije). Sve to ostvareno je zahvaljujući odličnom usklađenju rada benzinskog i elektromotora. Novi BMW serije 5 imaće, prema tome, sasvim dovoljno aduta da privlači svoje poklonike nekoliko godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.