U trendu

Nova Opel Astra

Zasnovana na tradiciji kompaktnog segmenta koji je Opel započeo još 1936. automobilom Olympia Kadett, Astra je neprestano bila među tri na vrhu liste najbolje prodavanih kompaktnih modela u Evropi, i to u segmentu koji čini 27 odsto od ukupnog broja prodatih automobila na tržištu. Prodaja modela Astra čini trećinu Opel/Vauxhall prodaje, s prosečnom godišnjom prodajom od skoro 500.000 vozila. U novoj Opel Astra-i objedinjeni su prvoklasno nemačko inženjerstvo, odličan dizajn i pristupačne inovativne tehnologije. Time se nastavlja uspešna filozofija, započeta modelom Insignia, koja se u kratkom vremenu popela na sam vrh prodaje u svom segmentu na tržištu Evrope. Premijera nove Astre zakazana je za 17. septembar na salonu automobila u Frankfurtu, a prvo će biti prikazana dinamična i istovremeno elegantna verzija s pet vrata, koja obećava uzbudljiv doživljaj u vožnji.
Nova generacija Astre prva donosi u segment kompaktnih automobila mnoge novitete što se tiče komfora i sigurnosti, kao što je to bio slučaj i s modelom Insignia. Radi se o izuzetnoj tehnologiji, kao što je potpuno nova mehatronički koncipirana šasija, najnapredniji sistem svetala, kamere za prepoznavanje saobraćajnih znakova i sedišta s najboljim ergonomskim svojstvima. Sa 4,42 metra, nova Astra nudi povećan putnički prostor i komfor u prednjem i zadnjem redu sedišta zahvaljujući 71 mm većem međuosovinskom rastojanju točkova u odnosu na prethodnu generaciju. Saradnjom dizajnera i inženjera koji su imali više od 600 sati testiranja u aerodinamičnom tunelu, Astrin fluidni oblik dizajniran je za maksimalnu efikasnost. Elegantnim proporcijama uz snažno ocrtanu siluetu s koso spuštajućom linijom krova i vetrobranskim staklom dodata je vizuelna atraktivnost inače tradicionalnoj hatchback varijanti
Kao i kod eksterijera, i u unutrašnjosti je korišćena tema krila i sečiva, čime je postignuta skladnost. Dizajneri su se posebno potrudili da dodaju još više fleksibilnih rešenja za sigurnost na putu. Širi međuosovinski razmak točkova i širi tragovi točkova konstruisani su tako da bi se dobila vrhunska okretnost i stabilnost u segmentu, a sve to bez zadiranja u udobnost. Astrino vešanje konstruisano je kao mehatronički sistem koji u potpunosti integriše mehaničke funkcije i elektronsku kontrolu. Opel FlexRide sistem elektronske vožnje je retkost kod kompakat modela, a pruža vozaču tri vrste podešavanja – standardno, Sport i Tour. Paralelno sa mogućnošću izbora, vešanje se i bez vozačeve intervencije u potpunosti i neprekidno prilagođava promenama stila vožnje i brzine.
Ostali inovativni tehnički detalji koji su uvedeni u kompaktni segment s novom Astrom su nova generacija bi-ksenon prilagodljivih prednjih svetala (AFL +), koja menjaju svoj intenzitet zavisno od uslova i brzine vožnje, s devet različitih funkcija osvetljenja, kamera Opel Eye sistema, koji prepoznaje znakove na putu i upozorava vozača kada automobil nehotice izađe iz svoje trake, ergonomska prednja sedišta, razvijena za optimalnu podršku leđa i sigurnost.
U ponudi je osam Euro 5 kompatibilnih motora s izuzetno efikasnim performansama. Svi osim osnovnih motora opremljeni su menjačem sa šest brzina, a svoju premijeru imaće novi automatski menjač s funkcijom aktivnog izbora. Četiri CDTI turbo dizel motora raspona od 1,3 do 2,0 litara, snage od 70 kW/95 KS do 118 kW/160 KS, opremljeni su filterom za čestice čađi. Ubrzo posle uvođenja nove Astre na tržište, deo ponude biće i verzija ecoFLEX s izuzetno malom potrošnjom goriva i malom emisijom CO2. Četiri benzinska motora 1,4-litarski i 1,6-litarski razvijaju snagu od 74 kW/100 KS do 132 kW/180 KS. Novi 1,4 turbo motor sa 103 kW/140 KS zamenjuje 1,8-litarski motor. Zahvaljujući izuzetno sofisticiranim tehnološkim karakteristikama, motor 1,4 turbo razvija 14 odsto više obrtnog momenta u odnosu na prethodni model, što se odražava na znatno nižu potrošnju goriva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.