U trendu

Od Nove godine: Golf jeftiniji za čak 2.200 evra

Od Nove godine u Hrvatskoj će biti smanjen poseban porez na motorna vozila pa će preduzetnici moći da odbiju 50 odsto PDV-a pri kupovini automobila.

Za oko 50 odsto smanjuje se i namet pri kupovini polovnog vozila.

Na sednici Vlade ove nedelje donosi se Uredba o smanjenju nameta na nove, ali i polovne automobile koji se uvoze u Hrvatsku iz EU.

Tako će se početkom godine smanjiti trošarine (PPMV – posebni porez na motorna vozila) za nova i polovna vozila, na snagu će stupiti promene zakona o PDV-u prema kojima će preduzetnici moći odbiti 50% PDV-a na kupovinu automobila i sve povezane troškove vezane uz korišćenje automobila, a pojeftiniće u proseku za 50 odsto i namet koji se plaća pri prenosu vlasništva polovnih automobila, prenosi Večernji list.

Osim što će građanima automobili biti dostupniji, time će se pokušati podmladiti hrvatski vozni park koji je s prosekom od 12,5 godina jedan od najstarijih u Evropi, a postao je pretnja i bezbednosti na putevima. Ove nedelje na sednici Vlade doneće se Uredba kojom će se smanjiti trošarine na automobile, a to se, osim novih kola, odnosi i na polovna vozila koja se u Hrvatsku uvoze iz EU. Trošarine su, inače, namet koji neke države EU uopšte nemaju, na primer Slovačka i Češka, dok je u Sloveniji i Nemačkoj više-manje simboličan.

Tablice prema kojima se računaju trošarine još se izrađuju pa pravih konkretnih proračuna još nema, a nezvanično se saznaje da bi trošarine trebalo da pojeftine oko 30 odsto.

Na primer, ako bi zaista trošarina pojeftinila za oko 30 odsto, ove godine najprodavaniji novi automobil u Hrvatskoj, Škoda Octavia 1,6 TDI, koja sada košta 149.859 kuna (od toga na trošarinu otpada 7.531 kuna, a na PDV 28.466 kuna), nakon promena koštala bi 2.259 kuna manje. To znači da bi država umesto dosadašnjih 35.997 kuna poreza i trošarina na auto ubirala i dalje vrlo velikih 32.747 kuna. Nije revolucija, ali bilo kakvo pojeftinjenje veseli.

Ali, budući da se menja vrednosni kriterijum, očekuje se da će u apsolutnim iznosima najviše pojeftiniti najskuplji automobili budući da su oni i do sada imali najveće trošarine. Iako to baš nije socijalna mera, kod nekih je skupih modela iznos trošarina zaista astronomski. Na primer, sadašnja trošarina za BMW X6M je 399.954 kune, što uz PDV od 203.107 kuna poskupljuje auto čija je osnovna cena 812.430 kuna na čak 1,415.491 kuna do registracije. Zbog tako velikih davanja i oni koji imaju novca za takvo vozilo odustaju od njegove kupovine i okreću se polovnim kolima, za koje su davanja ipak manja pa država gubi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.