U trendu

Odlazak na odmor automobilom i pakovanje kofera

Odlazak automobilom na godišnji odmor nije samo prosto sedanje u auto i vožnja do željene destinacije. Jedan od problema skoro uvek je velika količina prtljaga, naročito ako imate veliku porodicu i malu decu. Pravilnom rasporedu prtljaga treba posvetiti posebnu pažnju kako bi se osigurala stabilnost vozila. Vlasnici kompaktnih vozila i automobila tipa limuzine najčešće nemaju dovoljno prostora, ali zato na raspolaganju imaju veliki izbor krovnih kofera različitih oblika i dimenzija, s tim što prilikom izbora treba voditi računa o nosivosti krova samog vozila.
Vlasnici karavana i minivan vozila su u blagoj prednosti, ali najčešće greše prilikom utovara, jer u većini slučajeva stvari tovare do vrha prtljažnika, bez instaliranja zaštitne mreže, a zaboravljaju da prilikom udarca o prepreku ili jakog kočenja koferi i torbe ili nešto drugo mogu poleteti prema napred i povrediti putnike na zadnjim sedištima. Dakle, što se pravilnog smeštanja prtljaga u automobil tiče, postoji nekoliko praktičnih saveta.
Velike i teške kofere treba staviti na dno prtljažnika i prisloniti ih uz naslone sedišta. Kod karavana i minivanova prtljag ne sme prelaziti ivicu naslona zadnjih sedišta, odnosno ivicu pokrivača za prtljag. Stvari koje se nalaze u krovnoj kutiji (koferu) treba osigurati od klizanja unutar same kutije. Ukoliko prevozite bicikl na krovu, morate računati na dodatnu visinu vozila i manju stabilnost. Valja znati i da većina krovova ne trpi opterećenje teretom koje prelazi 50 kg. Prilikom svakog odmora treba dobro proveriti sve veze krovnog nosača, to jest stanje prtljaga.
Vožnja opterećenog automobila mora biti smirena i bez naglih poteza, jer su dinamičke mogućnosti i vozne karakteristike automobila narušene. Pored toga, zbog dodatnog opterećenja komponenti vešanja izbegavajte penjanje na trotoar i loše puteve.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar