U trendu

Opel AFL+ osvetljava put na najbolji način

Opelu (Opel) je pošlo za rukom da noć pretvori u dan sistemom automatske kontrole svetala pod nazivom AFL+. Zbog revolucije na polju bezbednosti Opel je dobio prestižnu nagradu "Genius 2010" osiguravajuće kompanije Allianz. Reč je o sistemu prilagodljivog osvetljenja AFL+, koji povećava bezbednost pomoću devet automatizovanih funkcija prednjih svetala. Senzori i softver konstantno nadgledaju okolinu, saobraćaj i meteorološke uslove. U zavisnosti od uslova, sistem automatski uključuje najoptimalniji svetlosni snop.
Svetla na otvorenom putu pružaju jače i šire osvetljenje obe strane puta nego konvencionalna duga svetla, što omogućuje vozaču da primeti potencijalnu opasnost uz ivicu puta. Aktivira se prilikom vožnje između 50 i 100 km/h i daje snop daljine 70 metara bez opasnosti od zaslepljivanja vozača iz suprotnog smera. Statično svetlo u krivini osvetljava levo i desno pod uglom od 90 stepeni, što je korisno na loše osvetljenim mestima kao što su mračni sporedni putevi. Aktivira se pri brzinama manjim od 40 km/h ili kad je odabrana vožnja unazad.
Svetla za autoput daju snop dugačak 140 metara i poboljšavaju osvetljenost leve strane puta. Ova funkcija aktivira se automatski pri brzini koja premašuje 100 km/h, a senzor koji prati ugao upravljača više osvetljava levu stranu puta. Gradska svetla aktiviraju se pri brzinama između 30 i 50 km/h dajući širi simetričan snop smanjenog dometa kako bi vozač lakše uočio pešake uz ivicu puta. Snop je manji jer senzori prepoznaju uličnu rasvetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.