U trendu

Ova navika pri pranju auta može da napravi skupu štetu: ‘Ponekad nastaju i pukotine’

Iako postoji mnogo onlajn uputstava i preporuka za čišćenje automobila, neka od njih mogu doneti više štete nego koristi.

Stručnjak za vozila Ben Kastard  deli svoje najbolje savete za čišćenje automobila koje treba da pratite da biste uštedeli novac ovog proleća. Rekao je da saveti sa interneta „možda deluju bezazleno“, ali da se prema njima treba „oprezno odnositi“.

„Većina saveta i trikova popularnih na internetu ne dolazi od stručnjaka, što znači da nema garancije da će funkcionisati, a čak bi mogli da izazovu trajnu štetu na vašem vozilu“, upozorio je on, a prenosi britanski Express.

„Na primer, ako oštetite unutrašnjost ili presvlake svog automobila, popravka može biti skupa i, u nekim slučajevima, zahtevati skupe zamenske delove. Svako oštećenje vašeg vozila će imati ozbiljan uticaj na njegovu prodajnu vrednost, tako da je zaista nije vredno rizika“, dodao je on.

Zato bi možda bilo vredno malo istražiti pre nego što počnete da čistite svoje vozilo raznim proizvodima. Ako ne želite da plaćate skupo čišćenje automobila, onda je dobra opcija da to uradite sami. Na sreću, ne morate da kupujete skupe proizvode.

Kako oprati automobil kod kuće?

„Sve što vam treba da operete automobil kod kuće je nekoliko kanti, rukavice, krpe od mikrovlakana, sredstvo za čišćenje stakla, auto šampon i možda sredstvo za čišćenje točkova i guma. Neki auto šamponi se mogu koristiti i na gumama, tako da vredi proveriti pre nego što kupite oba“, otkrio je Kastard.

„Kada nabavite ove osnovne proizvode, moći ćete da ih koristite nekoliko puta, što znači da će ukupni troškovi čišćenja vašeg automobila kod kuće biti mnogo manji od plaćanja usluge u autoperionici“, dodao je on.

Većina ljudi misli da je tečnost za pranje sudova odlična i za čišćenje automobila, ali trebalo bi da je izbegavate kada je u pitanju vaše vozilo. „Ako se koristi tokom dužeg perioda, može uticati na završnu obradu boje i, u nekim ekstremnim slučajevima, dovesti do pukotina koje će zahtevati ponovno farbanje panela“, otkrio je Kastard.

„Takođe bih izbegavao da koristim tečnost za pranje sudova prilikom čišćenja unutrašnjosti automobila, jer može biti teško da se skine sa presvlake bez prevelike količine vode, što bi moglo da vas dovede u opasnost od buđi“, upozorio je on.

„Kada su u pitanju glavne dodirne tačke, poput volana i infotainment sistema, suva krpa od mikrovlakana je više nego dovoljna da ukloni prašinu i masnoću“, istakao je stručnjak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.