Ove trikove nećete naučiti u auto školi, a ključni su za bezbednu vožnju

Iako mnogi veruju da sigurna vožnja zavisi od poznavanju saobraćajnih pravila, uz njih postoje i druga kojih se treba pridržavati. Ako se ona zanemare, možete završiti s ozbiljnim povredama čak i u manjem sudaru, piše Bright Side.

Zaštitite se u vožnji pomoću ova tri jednostavna trika.

Podesite vozačko sedište

Pravilno držanje pri vožnji je jako bitno. Položaj vozača trebalo bi da bude u skladu sa bezbednosnim protokolom.

U hitnom slučaju svi reaguju instinktivno. Na primer, svi guraju ruke o volan pre sudara, a stopala se istovremeno guraju o papučice i pod. Nažalost, ispravljeni zglobovi kolena i lakta mogu se povrediti čak i nakon laganog sudara.

Zbog neispravnog položaja naslona sedišta, vozačevo telo pada unazad i ruke se moraju aktivno držati za volan jer vozač sedi predaleko od volana i papučica.

Zato podesite ugao naslona sedišta. Kada pokušavate da ispravite noge, trebalo bi snažno da gurnete pod i papučice. Vaše telo ne sme da se pomeri prema naslonu sedišta. Ako se pomerite, naslon sedišta postavite bliže vertikalnom položaju. Prilagođavanje se smatra ispravnom ako vam telo ne padne unazad ili unapred.

Poslednji korak prilagođavanja za pravilno držanje u vožnji je pronalaženje pravog položaja između vas i volana. Vaš dlan postavljen vertikalno trebalo bi da stane između vaših nogu i upravljača. Ispružite ruku. Ako vam zglob dodirne gornju tačku volana, udaljenost je ispravna.

Proverite kočnice

Znakovi kvara kočnica su:

Škripanje pri kočenju
Pulsiranje pedale kočnice
Automobil ide u stranu kada pritisnete kočnicu

Na unutrašnjoj strani točkova postoje tragovi curenja ulje za kočnice

Nemojte čekati da se pojavi jedan od ovih simptoma. Trebali biste paziti na stanje kočionih pločica i creva vašeg automobila. Mala pukotina u crevu može vas ostaviti bez kočnica u najgorem trenutku — na primer, ispred pešačkog prelaza.

Kako biste proverili rade li kočiona creva ispravno, dodirnite ih. Ako su čvrsta i pucaju pri pokušaju savijanja, potrebno ih je zameniti. Creva treba da budu suva i bez ikakvih curenja. Imajte na umu: nakon zamene creva, potrebno je ispustiti vazduh.

Ne pomerajte petu s poda

Ovaj savet će sprečiti da vam stopalo sklizne s papučice. Međutim, veličina vašeg stopala takođe igra važnu ulogu. Što je noga manja, to je nezgodnije slediti ovaj savet. Ipak, postoji metoda koja će odgovarati svima — prebacivanje stopala između pedala s pete na petu.

Kada koristite papučicu gasa, važno je zapamtiti da stopalo uvek stoji na peti, a kada pritisnete papučicu kočnice, peta možda neće dosegnuti pod, u zavisnosti od veličine stopala i udaljenosti između papučica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.