Ovih 12 stvari obavezno spakujte za put, spasiće vas ako se auto pokvari ili upadnete u gužvu

Iako često mislimo da se kvarovi na automobilu dešavaju drugim ljudima, tehnički problemi na dugom ili kratkom putovanju mogu se dogoditi svakome. U tim trenucima morate imati prave stvari pri ruci.

Ako imate kvar, kao i osiguranje, postoje neke jednostavne stvari koje možete da uradite da biste frustrirajuću situaciju učinili malo podnošljivom.

Šta treba da imate u automobilu u slučaju saobraćajne gužve?

Ovo su ključne stvari koje treba da imate u svom automobilu da biste bili spremni za nepredviđene situacije.

1. Prenosivi punjač

Mobilni uređaj je važan kada ste u nevolji i potrebna vam je pomoć. Održavajte bateriju napunjenu tako što ćete je puniti punjačem za automobil ili nositi prenosivi punjač.

2. Rezervna guma i dizalica za automobil

Toliko kvarova je uzrokovano probušenim gumama. Neki ljudi neće dvaput razmišljati o tome da sami zamene gumu, tako da su rezervna guma koja je dozvoljena za puteve, dizalica za automobil i poseban alat za uklanjanje matica točka neophodni.

3. Topla odeća i vodootporna jakna

Kada se auto pokvari, verovatno ćete morati da ga napustite i možda ćete neko vreme stajati na kiši i hladnoći. Pogotovo ako imate kvar na autoputu gde je mnogo bezbednije izaći iz automobila i stati iza branika. Dakle, nekoliko dodatnih slojeva odeće će vam dobro doći. Zimi ne zaboravite da ponesete ćebe.

4. Reflektujući sigurnosni prsluk i trougao upozorenja

Na prometnom putu po lošem vremenu ili po mraku, drugim vozačima može biti veoma teško da vas vide. Nosite reflektujući sigurnosni prsluk, uključite svetla opasnosti i postavite trougao upozorenja 45 metara iza automobila ako je to bezbedno. Ne stavljajte trougao upozorenja na autoput jer je previše opasno.

5. Kutija prve pomoći

Čak i ako se ne pokvarite, dobra je ideja da ponesete komplet prve pomoći i neke potrepštine za hitne slučajeve.

6. Gotovina i kreditne kartice

Uvek sa sobom nosite gotovinu i kreditnu karticu. Gotovina je važna za ona mesta koja ne prihvataju kreditne ili debitne kartice. Takođe uvek postoji mogućnost da je elektronski sistem koji prihvata kartice van mreže, pa je važno da imate bar nešto gotovine u džepu.

S druge strane, biće vam potrebna i kreditna kartica kao rezerva ako ostanete bez novca. Takođe može biti ključno za iznajmljivanje automobila. Kompanije za iznajmljivanje zahtevaju kreditnu karticu kao oblik obezbeđenja, čak i ako plaćate gotovinom, kako bi ih zaštitile od potencijalnog oštećenja vozila.

7. Prenosivi frižider sa ledom, pićem, namirnicama i grickalicama

Imajući pri ruci grickalice, piće i hranu na početku putovanja možete uštedeti vreme i novac na putu. Da biste uštedeli prostor, razmislite o pakovanju leda za višekratnu upotrebu sa plavim ledom umesto teškog, glomaznog leda u vrećama koji se može rastopiti svuda. Nekvarljive namirnice kao što su energetske pločice su takođe praktične i lako se pakuju.

8. Boce za vodu i termos šolje

Drugi način da uštedite prostor (i novac za flaširanu vodu) je da spakujete flašu vode za višekratnu upotrebu. Takođe je neophodno ako planirate da idete na planinarenje ili vožnju biciklom. Termo šolje mogu duže da drže piće hladnim ili toplim.

9. Lekovi i recepti

Ne zaboravite da sa sobom ponesete sve svoje lekove bez recepta i lekove na recept. Spakujte dovoljno da izdržite celo putovanje, sa nekoliko dodataka za svaki slučaj, ali nemojte rizikovati da izgubite ceo paket na putu. Ostavite zalihe kod kuće kada se vratite.

10. Toaletne potrepštine

Pribor za ličnu higijenu i negu je obavezan na svakom putovanju. Pre nego što odete, ne zaboravite da spakujete svoju toaletnu torbu stvarima kao što su četkica za zube i pasta za zube, sapun ili gel za tuširanje, šampon i balzam, dezodorans, brijači, peškiri, četka za kosu, turpija za nokte, pinceta, maramice i toalet papir.

11. Zaštita od sunca i insekata

Budite spremni za svako okruženje u kojem ćete se verovatno naći. Ponesite kremu za sunčanje da biste se zaštitili od sunčevih zraka, sprej protiv buba (posebno ako planirate planinarenje ili kampovanje) i balzam za usne za suvo vreme.

Izbegavajte posekotine ili iritiranu kožu kada primenjujete repelent protiv insekata. Nanesite samo na izložena područja (nikada ispod odeće) i ne koristite u blizini hrane. Kada je u pitanju krema za sunčanje, preporučuje se krema za sunčanje sa SPF.

12. Peškiri, ćebad, jastuci

Ponesite sa sobom peškire da se osušite nakon kupanja u bazenu ili moru i udobne ćebad i putni jastuk ili dva kada je vreme za opuštanje, piše Utires, a prenosi Net.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.