U trendu

Peugeot 207 – kozmetičko zatezanje

Kada je izlazio na tržište, modelu Peugeot 207 nisu predviđali baš sjajan rezultat jer je naslednik modela 206 automatski, čim je izašao iz fabrike, dobio nezahvalan zadatak da ne samo ponovi nego i nadmaši rezultat planetarno popularnog prethodnika. A kada pogledamo sve ono što je 206 uspeo da postigne, u kakvom je stilu pokorio svet i višemilionske primerke u kojima je prodat, izgledalo je da je 207 dobio veoma težak zadatak. Međutim, kako je vreme odmicalo, model 207 je sve više napredovao, da bi svet ubrzo bio prisiljen da se pokloni novom Pežoovom kralju gradskih ulica. Lep, elegantan, pouzdan, pristupačne cene. Sve što treba da bi automobil 2007. došao u vrh segmenta gradskih automobila u Evropi i sve do danas ostao na njemu čak i u vremenima velike krize. Nije prošlo puno vremena, a Pežo je odlučio da prvo lansira model 206+, neku mešavinu modela 206 i 207, za one koji žele 207, a imaju novca samo za nešto više od modela 206. Potom je na red došlo i osveženje modela 207.
Ako ćemo po izgledu, nije baš tako lako primetiti razliku između osveženog i "običnog", ali detaljnijim pregledom ustanovićete da je "nos" doživeo zatezanje, pa sada malo više liči na model 308. Diskretne promene odnose se na prednju masku i svetla za maglu. Nazad, zadnja svetla doživela su modernizaciju i sada imaju LED diode kako bi ostala u rangu sa sve žešćom konkurencijom. Gledano po dimenzijama, 207 se zbog novih branika izdužio za 15 centimetara, dok su širina i visina ostale na istom nivou. Kada je reč o unutrašnjosti, Pežoov lepotan ima nešto veći i drugačiji ekran dispeja, kao i "Gear Shift" sistem, koji vizuelno, potpuno nenametljivo, na instrument tabli predlaže kada da promenite brzinu radi što manje potrošnje goriva. Osveženi model ima drugačije, modernije i bolje oblikovane komande za klima-uređaj i nešto dodatnih dekorativnih hromiranih detalja. Takođe, u ponudi je i više boja.
A sad ono što se ne vidi. Novi model 207 dolazi s redukovanom potrošnjom goriva i smanjenom emisijom štetnih gasova. Zbog bolje aerodinamike, manja je i potrošnja, a samim tim je i emisija CO2 pala čak i do 99 g/km. Tako, svi motori osveženog modela 207 zadovoljavaju Euro 5 normu o štetnim gasovima. Predstavljeni model pod haubom krije 1,4-litarski dizel motor od 75 KS. Ako vozite suprugu/supruga i decu, više od toga vam zaista i ne treba, ali onima koji od automobila žele više poleta i energije preporuka je da bace oko na malo jači agregat. Motor od 75 KS je sjajan za lagodno i ekonomično krstarenje, ali u zahtevnijim situacijama za optimalan rad traži niži stepen prenosa i veći broj obrtaja. Ipak, na ponašanje u vožnji nema zamerki. Automobil je udoban, veoma stabilan i predvidljiv i prijatno je voziti ga. Pored toga, putnicima nudi dosta prostora pozadi, prtljažnik od dobrih 270 litara, klimatizovanu pregradu za suvozača i ambijent s odličnom izolacijom. Pežo je promenio logo, slogan, identitet, ali prema onome što se vidi, ono osnovno ostaje isto – neodoljivi francuski zavodnik i dalje će se kupovati srcem i dušom.
Od benzinskih agregata na raspolaganju su 1,4-litarski od 75 i 95 KS, kao 1,6-litarski od 120 KS, uz model s automatskim menjačem od 88 KS. Dizel verzije predstavljaju 1,4-litarski od 68 i 1,6-litarski od 90 KS. Cene počinju od nekih 11.000 evra, koliko približno košta 1,4-litarski benzinac s paketom opreme Urban. Oprema je podeljena u tri nivoa: Urban, Active i Premium, a osnovna se može pohvaliti vazdušnim jastucima za vozača i suvozača, automatskim zaključavanjem vrata u vožnji, centralnim daljinskim zaključavanjem, električnim prednjim podizačima prozora, dečjom blokadom zadnjih vrata, sistemima ABS i AFU (podrška hitnom kočenju).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.