U trendu

Peugeot 508

Novi Peugeot 508, dugo očekivani naslednik modela 407 i 607, prvi je Pežoov model oblikovan po odrednicama novog dizajnerskog usmerenja kompanije najavljenog konceptom SR1 početkom januara ove godine. Mesec dana kasnije novog predstavnika više srednje klase prvi put smo videli u obliku koncepta 5 by Peugeot, čiji je dizajn u potpunosti prenet na serijsku verziju.
Međutim, koliko god novi vizuelni identitet bio dinamičan, novi Peugeot 508 nema eleganciju svojstvenu francuskim limuzinama. Dizajn je nešto suzdržaniji od onog na šta smo navikli od Pežoa jer će se ovaj model, osim u Evropi, proizvoditi i prodavati na kineskom tržištu, pa zato mora da zadovolji širi krug kupaca. Sve više evropskih proizvođača, među kojima je i Audi, ulaže velika sredstva upravo u proboj na kinesko tržište. Koliko god netipično suzdržan bio, novi francuski model barem ima vrlo prepoznatljiv prednji deo s novom, upadljivijom maskom i poklopcem motora koji na vrhu ističe Pežoov redizajnirani logo. Na početku prodaje u prvom delu 2011. godine istovremeno će se nuditi limuzinska i karavanska verzija modela Peugeot 508, a obe će imati LED zadnja svetla koja će se neznatno razlikovati.
Od spoljašnjeg dizajna mnogo je važnija unutrašnjost koja je, sudeći prema prvoj službenoj fotografiji, bolja nego u bilo kojem drugom aktuelnom Pežoovom modelu. Oblikovanje vozačkog okruženja, najpre centralne konzole, vidljivo je pojednostavljeno u odnosu na prethodnike. Manje je nepotrebnih prekidača, a više jednostavnih detalja koji doprinose premijum utisku kojem Pežo nesumnjivo teži. Konkretni podaci vezani za zapreminu prtljažnika, ponudu prostora za putnike ili motore još nisu otkriveni, ali poznato je da će se Pežo 508, među ostalim, nuditi i u hibridnoj verziji Hybrid4, koja će imati 200 KS, pogon na sve točkove i malu emisiju CO2.
S obzirom na to da deli platformu sa modelom Citroen C5, novi Pežo će najverovatnije koristiti i niz poznatih motora među kojima će skoro sigurno biti 2-litarski i 3-litarski turbo dizel agregati i 1,6-litarski turbo benzinski motori, ali svi detalji biće poznati posle Pariske premijere u oktobru. Ubrzo posle početka prodaje u prvom delu iduće godine, Peugeot 508 će biti ponuđen i u hibridnoj Hybrid4 verziji, koju će činiti kombinacija dizelaša za pokretanje prednjih točkova i elektromotora za zadnje točkove. Ukupna snaga biće oko 200 KS, a emisija CO2 99 g/km. Ova verzija je sastavni deo Pežoove ponude eko-modela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.