Prestiž i luksuz: najskuplji automobili na svetu

Osnovno pravilo o kupcima veoma skupih automobila glasi: ukoliko pitaju za cenu, verovatno nemaju dovoljno novca. Činjenica je da mi obični smrtnici nemamo toliko novca i da vam za neke od ovih automobila ne bi bilo dovoljno ni kada biste dva puta zaredom dobili na lotu. Da stvar bude još i gora, čak i kada bi se nekim slučajem dogodilo da od nepoznatog rođaka (koji je bio i naftni magnat) nasledite neki milion, to vam svejedno ne bi bilo dovoljno da se dočepate prva četiri kandidata na ovoj listi. Naime, oni se izrađuju u limitiranoj, već rasprodatoj seriji, pa treba biti klijent s "pedigreom" da biste kupili ovu automobilsku egzotiku.
SSC Ultimate Aero
Na petom mestu ove liste najskupocenijih automobila našao se ujedno najbrži automobil na svetu – SSC Ultimate Aero. Američki proizvođač trudio se nekoliko meseci kako bi prestigao Bugatti-jev rekord, pa se krajem prošle godine konačno upisao u Ginisovu knjigu rekorda – SSC Ultimate Aero je u dve vožnje uspeo da postigne prosečnu maksimalnu brzinu od 412,28 km/h. Najsnažniji američki superautomobil pokreće 6,3-litarski V8 motor snage 1183 KS, koji mu omogućava ubrzanje do stotke za manje od tri sekunde. Cena sitnica, samo 654.500 evra.
Pagani Zonda F C12S ClubSport
Šta dobijete fuzijom italijanskog dizajna i nemačke mehanike? Po mnogima verovatno najbolji superautomobil na svetu – Pagani Zonda F C12S ClubSport. Mercedesovi genijalci iz AMG-a ručno sastavljaju 7,3-litarske V12 agregate od 650 KS, koji Zonda-u F C12S čine najbržim roadster-om na svetu: ubrzava iz mesta do 100 km/h za 3,6 sekundi, do 200 km/h za 9,8 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 340 km/h. Osećaj orkana u kosi nikada nije bio veći, ali ni skuplji. Cena sitnica, svega 667.000 evra.
Lamborghini Reventon
Kada automobil dobije ime po biku koji je ubio velikog toreadora Feliksa Guzmana (Felix Guzman), to je u Lamborghini-ju, čini se, velika stvar. U stvari, toliko velika da su tako odlučili da nazovu svoj najsnažniji automobil do sada. Lamborghini Reventon zasnovan je na modelu LP640, a tera ga 6,5-litarski V12 motor, koji razvija 650 KS i 660 Nm obrtnog momenta, koje integralno prenosi na sva četiri točka. Sprint do stotke traje 3,4 sekunde, dok maksimalna brzina iznosi 360 km/h. Dizajn automobila inspirisan je borbenim avionima stealth, a razlog astronomske cene leži u ograničenoj seriji od svega 20 primeraka, koliko Italijani planiraju da proizvedu. Cena sitnica – tričavih 1.000.000 evra.
Bugatti Veyron 16.4 Pur Sang
S prvog na drugo mesto pao je donedavno suvereni kralj automobilske egzotike, u poslednje tri godine najskuplji automobil na svetu, a verovatno i jedini superautomobil koji je proizveden radi prestiža, a ne zarade – Bugatti Veyron. Zbog kompleksnosti izrade i tehnološke superiornosti trošak proizvodnje svakog Bugatti Veyron-a skoro da je jednak prodajnoj ceni, što ga, pored toga što je najskuplji, verovatno čini i najmanje isplativim automobilom na svetu. Bugatti Veyron pomoću motora W16, koji ostvaruje neverovatnih 1001 KS pri 1250 Nm obrtnog momenta, s mesta do 100 km/h stiže za manje od dve i po sekunde, a postiže maksimalnu brzinu od donedavno rekordnih 406 km/h. Specijalni model Pur Sang, predstavljen prošle godine u Frankfurtu, povećao je ionako bezobrazno visoku cenu standardnog modela, od kojeg se razlikuje samo po boji, to jest nedostatku te iste boje. Karoserija Veyron Pur Sang-a (što znači "čistokrvan") načinjena je od neofarbanog aluminijuma i ugljenih vlakana, što je masu automobila smanjilo za čitavih 100 kg, a cenu povisilo za 40 odsto. Samo pet proizvedenih primeraka "čistokrvnog" Veyron-a u automobilskom svetu verovatno bolje od bilo čega drugog sugerišu na značenje reči – ekskluzivnost. Cena sitnica, samo 1.400.000 evra.
Koenigsegg CCX i CCXR Edition
Švedska je zemlja koja je na automobilskoj karti najpoznatija po sigurnim vozilima (Volvo i Saab), kao i ekološkoj prosvećenosti svojih stanovnika, a manje je poznato da iz nje dolaze neki od najbrutalnijih i najskupljih automobila na svetu. Proizvođač čije ime izgovarate lomeći jezik – Koenigsegg – u Ženevi je pre dva meseca predstavio specijalne modele CCX i CCXR Edition. Kompletno napravljen od ugljeničnih vlakana i kevlara, CCX iz 4,7-litarskog V8 motora pomoću dva kompresora razvija 888 KS, a CCXR, zahvaljujući bioetanolu E85 – "ludih" 1018 KS. Po navodima prozvođača, CCXR juri više od 414 km/h, a CCX Edition "samo" 400 km/h, dok oba automobila do stotke stižu za 2,9 sekundi. CCX Edition će biti proizveden u svega 14 primeraka, a CCXR u još manje – samo šest. Naravno, ne treba ni napominjati da su svi već razgrabljeni. Cena sitnica – 1.330.000 evra za model CCX Edition i 1.500.000 evra za model CCXR Edition.
Naravno, pre samog kraja da napomenemo da su navedene cene ovih automobila – bez poreza i ostalih troškova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.