U trendu

Pripazite na ovo upozorenje na instrument tabli automobila: Ako se pojavi, odmah se zaustavite

Zagrevanje motora može dovesti do kvara u različitim funkcijama motora. A često pregrevanje može ukazivati na prekomerno habanje vašeg motora u većini slučajeva. Povećanje temperature može biti fatalno za veoma starije motore. Ili drugim rečima, ekstremni vremenski uslovi mogu biti fatalni za starije automobile.

Srećna okolnost je ukoliko automobil ima pokazivač temperature rashladne tečnosti u obliku instrumenta sa kazaljkom. Neki automobili, nažalost, imaju samo lampicu koja indicira da je temperatura već previsoka. Ukoliko se upali, obavezno se zaustavite.

Jedan od razloga može biti manjak tečnosti u rashladnom sustavu ili greška u radu termo prekidača.

U situaciji da ste se zaustavili zbog povišene temperature rashladne tečnosti, za bilo kakvu intervenciju morate sačekati da se motor ohladi. Najjednostavnije je u ekspanzionu posudu dosuti obične vode, ukoliko utvrdite da je nivo vode nizak. Nažalost, problemi se mogu kriti i u uređajima za intenzivno hlađenje motora, kada vam može pomoći samo autoelektričar.

Crvena lampica (lampica sa simbolom termometra) upaliće se s razlogom

Jedan od razloga je smanjena količina tečnosti u rashladnom sistemu. Moguće je i da je pregorio takozvani termoprekidač ili da je čak pregoreo električni motor ventilatora koji intenzivnije hladi motor. Štaviše, možda su samo korodirali električni kontakti od ova dva ključna elementa, ali će u svim ovim slučajevima temperatura motora preći najvišu dozvoljenu vrednost, što je preduslov za veći mehanički kvar.

U svakom slučaju, ukoliko se na tabli sa instrumentima i pojavi ova crvena lampica, morali biste barem zaustaviti automobil i isključiti motor. Ukoliko niste vičan poznavalac, jedino što možete uraditi, to je vizuelna provera količine rashladne tečnosti u sistemu. Morate voditi računa o tome da je nakon isključenja motora rashladni sistem pod velikim pritiskom i da nikako ne otvarate poklopac. Na današnjim automobilima, to je moguće proveriti i bez otvaranja ekspanzione posude. Moguće je da tečnost curi kroz već dotrajala creva i da će problem moći da se reši samo u servisu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar