U trendu

Reno otvorio prvu fabriku u Kini

Francuski proizvođač automobila Reno otvorio je danas svoju prvu fabriku u Kini, vrednu 1,2 milijarde dolara, u okviru nastojanja da iskoristi benefite najvećeg svetskog tržišta automobila.

Izgradnja Renoove fabrike u gradu Vuhan, automobilskom centru kineske pokrajine Hubej, odvijala se u saradnji sa kineskom automobilskom kompanijom Dongfeng, a planiran je početni proizvodni kapacitet od 150.000 vozila godišnje, prenosi agencija Frans pres.

Ukupna prodaja automobila u Kini je prošle godine porasla po najnižoj stopi u poslednje tri godine, pošto su usporavanje kineske privrede i kriza na berzama „nagrizli“ tražnju.

„Međutim, Kina ostaje ključni pokretač rasta globalne automobilske industrije“, izjavio je generalni direktor Renoa, Karlos Gon, na ceremoniji otvaranja fabrike, i dodao da je ova fabrika samo „prvi veći korak“ u razvoju zajedničkog preduzeća Dongfenga i Renoa.

Reno je prošle godine prodao skromnih 15.850 autmobila u Kini, za 50 odsto manje nego u 2014. godini, zbog čega je njegov tržišni udeo pao na ispod 0,1 odsto.

Gon, pak, tvrdi da je Kina „ključni deo strateškog plana Renoa“, čiji je cilj udeo na tržištu od 3,5 odsto.

Reno i Dongfeng su, kako navodi Frans pres, investirali u fabriku 1,2 milijarde dolara, koja je donela otvaranje 2.000 novih radnih mesta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.