U trendu

Seat Altea Freetrack: potpuna sloboda kretanja

Snažan i dinamičan porodični auto koji pripada MPV kategoriji vozila (kombinacija karavana, minivana i SUV-a) našao se ovih dana na tržištu. Seat je njegov koncept prvi put predstavio pre nešto više od pola godine, a zasnovan je na prethodnom Seat-ovom modelu Altea XL. Od njega se, međutim, znatno razlikuje po mnogim inovacijama, pa se može reći da je s modelom Altea Freetrack lansiran potpuno nov Seat-ov koncept.
Spoljni dizajn je u odnosu na prethodni model izmenjen dodavanjem masivnih plastičnih odbojnika i povećanjem dimenzija točkova. Po tome se Altea Freetrack razlikuje i od svih prethodnih (poprilično sličnih) Seat-ovih vozila. Njene dimenzije su 4,493 x 1,788 x 1,622 metra, međuosovinsko rastojanje je 2,576 metara, a težina 1.568 kg. U skladu s kategorijom kojoj pripada, namenjen je težim, ali ne izuzetno teškim terenima kao što je to slučaj sa SUV vozilima. Prema tome, idealan je za porodične izlete u prirodu.
Seat Altea Freetrack ponuđen je s dve varijante motora. Dizel agregat je VolksWagen-ov TDI sa zapreminom 2 litra i 170 konjskih snaga (125 KW) pri 4.200 obrtaja u minuti. Ubrzanje ovog motora je 8,7 sekundi, a maksimalna brzina 210 km/h. Druga varijanta motora je benzinac TFSI, takođe zapremine 2 litra, ali s većom snagom – 200 konjskih snaga. Iako je druga varijanta snažnija, bolje (ekonomičnije) rešenje svakako je dizel agregat. Po specifikacijama proizvođača prosečna potrošnja je 7,5 litara na 100 km.
Pogon ovog modela je na sva četiri točka, a transmisija je šestostepena, manuelna. Freetrack je zapravo dobio naziv po posebnoj karakteristici (ekskluzivnosti) – integralnom pogonu. Ta tehnologija omogućava da se u slučaju prevelikog opterećenja prednjih točkova 50 odsto snage prenese na zadnje točkove. Sve se to obavlja automatski, upravljano elektronikom. Prisutne su i mnoge druge elektronske komponente.
Unutrašnjost ovog modela je komforna i opremljena savremenim audio i video uređajima – DVD s monitorom dijagonale sedam inča, priključak za laptop, MP3 plejer ili igračka konzola za zabavu putnika sa zadnjih sedišta. Elektronske komponente obuhvataju i senzore za parkiranje, senzore za kišu i automatske farove. Sve te dodatne opcije ponuđene su u samo jednom pakovanju, a Seat Altea Freetrack košta oko 30.000 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar