Sigurnost trokrake zvezde

Tri serije proizvođača automobila Mercedes-Benz istovremeno su postigle najveću ocenu na sada pooštrenom EuroNCAP testu sigurnosti. Pet zvezdica osvojile su E-klasa, GLK i C klasa ovog proizvođača automobila. Tvrdnjom da je "jedna zvezda dovoljna" Mercedes-Benz gradi sveobuhvatan pristup u sigurnosnom konceptu vožnje, koji unapred prepoznaje ono što se događa u stvarnim automobilskim nesrećama i reaguje na to. Po tome su vozila sa znakom srebrne Mercedes-Benz zvezde uvek korak ispred ostatka tehnoloških dostignuća svog vremena.
Organizacija EuroNCAP (European New Car Assessment Programme) pooštrila je uslove testova sigurnosti 2009. godine. Svi testovi ocenjuju se pojedinačno, a rezultati se sabiraju kako bi proizveli konačnu ocenu. Sigurnost prednjih mesta u vozilu donosi 50 odsto od ukupnog rezultata, kriterijum sigurnosti dece i pešaka čine svaki po 20 odsto, a novi kriterijum testa za sistem sigurnosti vozača čini 10 odsto ukupne ocene testa. Jedan od sistema sigurnosti je i ESP, koji je već dugi niz godina standardna oprema u Mercedes-Benz-ovim putničkim automobilima. Program testova sada uključuje i testove sedišta, koji simuliraju sudar zadnjeg dela vozila, a pri tom se procenjuje opasnost od trzajnih povreda vratnih pršljenova.
Tokom svog razvoja nova E-klasa prošla je više od 150 visokobrzinskih testova sudara i više od 5.000 realnih simulacija sudara, uz niz drugih sigurnosnih konfiguracija propisanih u okviru testova procene sigurnosti vozila, čiji dobri rezultati donose operativno odobrenje za vozila širom sveta. Naravno, i u samom Mercedes-Benz-u svi testovi sudara proizlaze iz istraživanja povezanih sa sprečavanjem saobraćajnih nesreća.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.