U trendu

Šta sve dizel-motor može da koristi kao gorivo

Dizel-motor je originalno razvijen kako bi radio uz pomoć kikiriki ulja, a ne na gorivu na kom radi danas. Njegov kreator ga je stvorio kako bi radio na bilo kom gorivu koje gori, čak i stvarima lošeg kvaliteta kako bi dizel-motor mogao da se koristi u delovima sveta koji nisu dodirnuti industrijskom revolucijom, prenosi portal e-kapija.

Ovo ujedno znači, barem u teoriji, da dizel motori mogu da rade i na drugim opcijama koje nisu štetne kao dizel.
Iako ovo nisu široko zastupljena rešenja, postoje određene stvari koje mogu da zamene dizel-gorivo.

Biodizel

Ovo je generički naziv za dizel-gorivo koje je napravljeno iz prirodnih izvora koji ne uključuju komponente bazirane na nafti.

U pitanju može da bude biljno ulje, pa čak i životinjske masti koje su prerađene tako da mogu da se koriste kao gorivo.

Neki od najboljih izvora su uljana repica i palmino ulje, ali može da posluži svaki prinos bogat uljem. Ulje može da bude mešano sa regularnim dizel-gorivom ili korišćeno samostalno.

Međutim, ovo nije savršena baza jer ne može da se skladišti kao dizel i gubi svoju korisnost nakon osam meseci.

Korišćeno biljno ulje

Reciklirano ulje za kuvanje u osnovi spada pod biodizel kategoriju. Međutim, ono je drugačije jer mu nije potreban sopstveni proces proizvodnje.

Ne samo da štedi energiju da se napravi, već je i znatno ekološki prihvatljivo. Doduše, ne možete samo da ispraznite ulje iz friteze u rezervoar.

Ulje prvo mora da prođe filtraciju kako bi se uklonile sve nečistoće i potrebno je dodati određene hemikalije za motore kako bi radili kako treba.

Zapravo, motor koji radi samo na ulju za kuvanje mora da ima ugrađen grejač goriva negde jer bi u suprotnom moglo da dođe do zagušenja sistema.

Dimetil-etar

Ovo je gas koji može da se nađe kao sastojak u spreju za kosu, ali njegova upotreba ide dalje od toga.

Dokazano je da može da bude gorivo za motore sa kompresovanim paljenjem uz minimalne modifikacije.
Pritom, poboljšava emisije dizel-motora jer eliminiše emisije štetnih čestica, a istovremeno ne smanjuje performanse motora.

Druga važna pominjanja

Gorenavedena goriva najviše obećavaju, ali nisu jedina opcija za pokretanje dizel-motora. Butanol se takođe pominje u pojedinim istraživanjima, ali ga je teško koristiti samostalno i potrebno je da bude kombinovan sa standardnim dizelom u određenim proporcijama kako bi radio.

Etanol takođe može da se koristi, ali ga je isto tako potrebno mešati sa drugim gorivom kako bi goreo i postigao potrebnu lubrikaciju. Ipak, može da čini 15% mešavine goriva.

Gorivo napravljeno iz algi se takođe nalazi na listi alternativa koje obećavaju.

Navodno, neke vrste mikroalgi su odlične u proizvodnji ulja. A ostatak procesa je u osnovi isti kao i proces za pravljenje regularnog biodizela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.