Tojota najvredniji automobilski brend

Japanska Tojota je zadržala titulu najvrednijeg svetskog automobilskog brenda, ispred BMW-a i Mercedes Benca, a na listi vodećih 10 prvi put se našao Tesla, dok je nemački Folksvagen ispao iz elitne desetorke posle skandala s varanjem na testovima emisije gasova.

Prema rang listi američke agencije za istraživanje tržišta Milvord Braun, sačinjenoj na osnovu ankete potrošača o percepciji brendova i analize finansijskih i poslovnih rezultata kompanija, vrednost brenda Tojota porasla je prošle godine za 2,0 odsto.

Istovremeno, lista koju Milvord Braun objavljuje 11. godinu uzastopno, pokazuje da je vrednost VW brenda pala na 9,3 milijarde dolara, izgubivši više od polovine svoje vrednosti u prošloj godini, pošto je kompanija snažno uzdrmana posle otkrića da je u svoja dizel vozila ugrađivala softver za varanje na ekološkim testovima.

Redosled prve sedmorke na novoj rang listi se nije mnogo promenio, pa tako iza Tojote slede BMW, Mercedes-Benc, Honda, Ford, Nisan i Audi. Na osmom mestu, koje je pre isdanja držao VW, sada se nalazi Lend Rover, ispred Poršea, a na 10. mesetu je Tesla.

Vrednost vodecih 10 automobilskih brendova je ukupno pala od prošle godine za 3,0 odsto, na oko 140 milijardi dolara.

„Automobilski sektor se suočava sa možda najizazovnijim periodom, pri čemu je kriza sa lažiranjem na testovima emisije gasova samo jedna od mnogih“, izjavio je Piter Volš iz kompanije Milvord Braun, koji je direktor projekta Global BrandZ.

Tojota je na listi najvrednijih svetskih brendova na 28. mestu, a vodeći je Gugl, sa vrednošću brenda od 229 milijardi dolara, što je za 32 odsto više nego godinu dana ranije, dok je na drugom mestu je Epl sa vrednošću od 228,5 milijardi dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.