Tojota ulaže u autonomna vozila budućnosti

Japanski proizvođač automobila Tojota uložiće 50 miliona dolara (45 miliona evra) u narednih pet godina da bi razvijao „pametna“ vozila koja će omogućiti potpunu bezbednost lica koja se u njima nalaze, drugih vozila, ali i pešaka.

„Najpre ćemo staviti akcenat na poboljšanje tehnologije u segmentu pametnog vozila da bi se pomoglo smanjenju smrtnosti na putevima i na kraju poboljšao kvalitet života optimizovanom mobilnošću i robotikom“, izjavio je jedan od Tojotinih rukovodilaca Kijotaka Ise (Kiyotaka).

Japanski proizvođač je na tom istraživačkom projektu okupio doktora Džila Prata, bivšeg člana američke agencije za naprednu tehnologiju – DARPA, profesorku Danielu Rus iz Tehnološkog instituta u Masačusetsu – MIT i profesora Fei-Fei Li s Univerziteta u Stanfordu.

Prat je istakao da će buduća Tojotina smart vozila morati da prepoznaju predmete oko sebe u različitim okruženjima, stalno donose procene i imaju interakciju koja će omogućiti potpunu bezbednost lica koja se u njima nalaze, drugih vozila, ali i pešaka, objavljeno je danas na veb portalu tf1.fr.

Rusova, govoreći o planovima za unapređenje vozila, čak ide dotle da navodi kao cilj razvoj vozila koja ne mogu da dožive sudar, što Gugl pokušava da realizuje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.