U trendu

Prethodnu godinu smo dobro zapamtili, ali zbog neslavnih razloga – pandemija je poremetila naše živote, kao i automobilsko tržište gde ima dosta gubitnika. Međutim, pojedini modeli automobila su čak i u turbulentnoj godini zabeležili impresivnu prodaju pored svih otežavajućih okolnosti, a najtraženijih 10 na svetu su pred vama.

Neki od njih su vam poznati, a pojedini bestseleri sa dalekih, ali velikih tržišta su modeli kakve nismo videli u Evropi, ili ako jesmo, na Starom kontinentu nose drugačiji naziv.

10. Toyota Camry – 592.648

Foto: TuRbO_JCC BY 2.0

Toyota ima tri modela u 10 bestselera, i čak 5 među 20 najprodavanijih automobila. Klasične limuzine možda jesu segment u izumiranju, ali Toyota Camry se ne predaje bez borbe, potpomognuta izvrsnom reputacijom na američkom tržištu što se pouzdanosti tiče.

Kao i većina modela, Camry je zabeležio pad prodaje u 2020. i to za 120.000 jedinica u poređenju sa 2019. Ipak, razlog leži i u činjenici da je pre dve godine predstavljen potpuno novi Camry koji je tada uticao na veliki rast prodaje, pa su podaci iz prošle godine verovatno reprezentativniji za buduću prodaju ovog modela.

9. Volkswagen Tiguan – 607.121

Foto: Petr MageraCC BY 2.0

Volkswagen Tiguan je učinio više od ostalih modela iz Volfsburga kako bi nemački brend postao najveći proizvođač automobila u 2020. godini. Krosoveri su u značajnoj meri pomogli da Volkswagen tokom prošle godine proizvede 10,8 miliona automobila, što je nešto više od rezultata njihovog najvećeg rivala Toyote sa čijih je fabričkih traka sišlo 10,5 miliona jedinica.

Pored toga, Tiguan je pao za dve pozicije u poređenju sa 2019, sa sedme na devetu. Prodaja ovog modela je takođe pala, sa 770 hiljada u 2019. na 607.121 tokom prošle godine.

8. RAM Pickup – 631.445

Foto: roger blakeCC BY 2.0

Mala je razlika između RAM-a i njegovog najbližeg konkurenta, modela Chevrolet Silverado. Razlika u njihovim prodajnim rezultatima tokom 2020. je samo 12 hiljada jedinica, što dovoljno pokazuje koliko je snažna i ozbiljna konkurencija u segmentu kamioneta u SAD i Kanadi gde se ova vozila i najviše prodaju.

Na bolju prodaju RAM-a uticalo je predstavljanje najsnažnijeg pick-up modela ikada naziva Rebel TRX kojeg pokreće 6,2 litarski V8 agregat koji razvija 702 KS.

7. Chevrolet Silverado

Foto: Greg GjerdingenCC BY 2.0

Na drugom mestu među velikom američkom pick-up trojkom nalazi se Silverado, koji je čak zabeležio i blagi rast prodaje u odnosu na 2019. Tačnije, 1.319 jedinica više, što je ovom gabaritnom automobilu omogućilo skok sa dvanaeste na sedmu poziciju ove liste. Na taj način, sva tri najprodavanija kamioneta u Americi su našli svoje mesto u najboljih 10 modela po prodaji na svetu.

Tržište automobila u Americi je naglo skočilo u drugoj polovini prošle godine, a a posebno potreba za komercijalnim vozilima u građevinskoj industriji, sa kojom su pick-up modeli blisko povezani.

6. Nissan Sylphy – 674.663

Foto: TuRbO_JCC BY 2.0

Nissan Sylphy može da se zahvali na ovoj zavidnoj poziciji isključivo kineskom tržištu. Ovaj automobil je bio najprodavaniji u najmnogoljudnijoj zemlji sveta sa 542.725 prodatih primeraka tokom prošle godine. Ovakva dominacija u Kini stavlja Sylphy daleko ispred svojih rivala, Volkswagen Lavide i Honde Civic.

Takođe poznat kao Sentra na nekim tržištima, na prodaju ovog Nissana značajno je uticalo predstavljanje nove generacije.

5. Honda Civic – 697.945

Foto: Ian DickCC BY 2.0

Honda Civic je zadržala peto mesto po globalnoj prodaji iako je rezultat slabiji za 120.000 jedinica u poređenju sa 2019.

Pandemija je razlog značajnog pada u prodaji, ali krajem ove godine očekuje se i start za 11. generaciju Civica.

4. Honda CR-V – 736.980

Foto: Amit AgarwalCC BY 2.0

Honda CR-V je dugo bila najprodavaniji SUV na svetu, ali sa padom prodaje od 13% u poređenju sa 2019., sada je izgubila tu titulu.

Ipak, uteha za Hondu leži u činjenici da su i dalje dosta ispred jednog od svojih najvećih rivala, modela Volkswagen Tiguan koji se nalazi na devetom mestu ove liste.

3. Ford F Series – 936.084

Foto: Jason LawrenceCC BY 2.0

Za bilo koji drugi automobil, podijum i treće mesto bio bi ogroman uspeh. Ipak, Fordovi modeli F Serije su jedini koji su tokom 2019. imali više od milion prodatih jedinica, a tokom 2020. je ta brojka spala na ispod milion, tačnije 936.084. Pored pada u prodaji, Ford F Series pao je i na listi najprodavanijih automobila sa drugog na treće mesto.

Pored velike potražnje za kamionetima u Americi tokom prošle godine, redizajnirani F Series je odložen zbog pandemije i predstavljen je tek krajem godine, što je uticalo na pad prodaje. A, pre nekoliko dana Ford je prikazao i prvi ikada F-150 na struju.

2. Toyota RAV4 – 995.762

Foto: Kate Ter HaarCC BY 2.0

Broj dva na listi zauzima dobro poznati RAV4 koji je ovu poziciju preuzeo od Ford F Serije, što dokazuje apetit kupaca za SUV modelima.

Nije samo napredak na listi impresivan već i činjenica da je RAV4 zabeležio rast prodaje, tačnije prodato je 34 hiljade primeraka više u 2020. nego u 2019. godini, što ne zvuči kao puno ali u godini kakva se retko dešava prodajni rezultati modela RAV4 su jedno od retkih pozitivnih iznenađenja.

1. Toyota Corolla – 1.134.262

Foto: dave_7CC BY 2.0

Nakon rasta prodaje u 2019, Toyota Corolla je zabeležila značajan pad jer je tokom prošle godine prodato oko 250 hiljada jedinica manje.

To je smanjenje prodaje od oko 11%, ali ipak Corolla i dalje ostaje najprodavaniji automobil na svetu i jedini koji je premašio brojku od milion prodatih primeraka u 2020. Corolla je zadržala prvu poziciju na listi iako nije bila najprodavanija na skoro svim najvećim tržištima.

Ipak, za razliku od svojih rivala, Corolla se nudi u većem broju zemalja gde beleži vrlo dobre rezultate, što joj je i omogućilo da i dalje bude najprodavaniji automobil na svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.