Tražnja u Evropi podigla prodaju Pežo Sitroena

Prodaja vozila francuskog proizvođača PSA Pežo Sitroena porasla je blago u 2015. godini, za 1,2 odsto na 2,97 miliona jedinica u odnosu na lanjskih 2,93 miliona, usled snažne tražnje u Evropi, koja je kompenzovala slabost na tržištima u usponu.

Pežo, koji prodaje marke automobila „pežo“, „sitroen“ i DS, saopštio je da je najveći skok prodaje prošle godine zabeležen u Evropi, čak 5,6 procenata na 1,9 miliona vozila, prenosi Volstrit Džornal.

To je amortizovalo slabosti na Pežoovim tradicionalnim tržištima u usponu, koja su bila motor rasta kompanije u poslednjih nekoliko godina.

Prodaja na Bliskom istoku i u Aftici je povećana 6,4 procenta, dok je u drugom najvažnijem regionu za francuskog proizvođača, u Kini i jugoistočnoj Aziji, pala za 0,9 procenata na 735.948 vozila.

Pežo je posebno izložen prema Evropi i Kini, budući da kompanija ne prodaje svoja vozila u SAD, drugom najvećem svetskom automobilskom tržištu koje trenutno doživljava procvat, navodi američki finansijski dnevnik.

Prodaja u Kini je prilično nestabilna u poslednjih nekoliko meseci, pošto je oslabilo poverenje potrošaca pod naletima „berzanskih potresa“ u toj zemlji, pada juana i slabljenja privrede, navodi se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.